Stijgende dollar doet IT-uitgaven wankelen

. © .

“Dit is geen marktcrash,” benadrukt Gartner terwijl het aankondigt dat de wereldwijde IT-uitgaven dit jaar met 5,5 procent terugvallen.

In april hield Gartner het nog op een daling van 1,3 procent ten opzichte van 2015 maar intussen is dat percentage opgelopen tot -5,5 procent of 3,5 biljard dollar.

“We benadrukken dat dit geen markcrash is”, zegt John-David Lovelock, research vicepresident bij Gartner. “Maar die illusie wordt wel gewekt door de grote schommelingen in de waarde van de Amerikaanse dollar.” Zonder de koersschommelingen zou de groei in de sector neerkomen op +2,5 procent.

Toch heeft de stijgende dollar en zwakke euro gevolgen voor de IT-sector. “Handelaars verhogen hun prijzen om kosten en marges op hun producten in te dekken. Dat maakt dat consumenten en bedrijven andere keuzes zullen maken.”

.
.© Gartner

ALs we kijken naar de subsectoren dan blijven communications services met 1.492 miljard dollar het grootste segment, maar met -7,2 procent ook de grootste daler. Ook Devices doen het met -5,7 procent zwak maar blijven goed voor 654 miljard dollar. Die laatste zal het nog moeilijker krijgen want Gartner verwacht dat de smartphonegroei zal vervlakken en de pc- en tabletmarkt zwak blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content