Stofzuigermerk Dyson werkt in het geheim aan elektrische auto

© Reuters

Stofzuigerfabrikant Dyson werkt in alle stilte aan de ontwikkeling van een eigen elektrische wagen. Daarmee sluit het zich aan bij andere merken die geen geschiedenis hebben in de autosector, zoals Google en Apple.

Vorig jaar nog wilde Dyson de geruchten ontkennen nog bevestigen, maar gisteren (woensdag) bleek uit overheidsdocumenten dat het bedrijf in alle stilte een eigen elektrische auto ontwikkelt. In het National Infrastructure Delivery Plan van de Britse overheid staat vermeld dat Dyson subsidies krijgt voor de ontwikkeling van een plug-in voertuig. Nadat Britse kranten over het nieuws hadden bericht, werd de passage geschrapt. Een nieuwe versie van het rapport meldt enkel nog dat Dyson tot 16 miljoen pond (20 miljoen euro) krijgt voor “onderzoek en ontwikkeling naar batterijtechnologie”.

Efficiënte motoren

Op het eerste gezicht lijkt de autosector een vreemde keuze voor een stofzuigerfabrikant, maar Dyson werkt al meer dan tien jaar aan hyperefficiënte elektrische motoren, ook voor handdrogers en ventilatoren. Onlangs nog nam Dyson batterijfabrikant Sakti3 over, die volgens James Dyson “een doorbraak in batterijtechnologie” had bereikt.

Vorig jaar weigerde ceo Max Conze nog te bevestigen dat Dyson aan een elektrische auto werkt. “We sluiten niets uit”, zei hij op vragen van journalisten. “Net als onze vrienden bij Apple zijn we ongezond obsessief als het aankomt op producten van nul af heruit te vinden om ze beter te maken.”

Nieuwe spelers

Dyson voegt zich bij nog andere bedrijven zonder ervaring in de autosector die al dan niet in het geheim werken aan elektrische wagens. Tot nog toe zijn plug-in voertuigen maar goed voor 1 procent van de verkochte wagens, maar dat kan snel veranderen nu de uitstootnormen steeds strenger worden. Met de komst van de elektrische, slimme wagen zien ook technologiereuzen daardoor hun kans in de autosector.

Google werkt al jaren openlijk aan een zelfrijdende auto, en hoewel Apple zich hult in stilzwijgen, draait de geruchtenmolen op volle toeren. Zo achterhaalde de Financial Times dat Apple vorig jaar een groot aantal ingenieurs en toplui in dienst heeft genomen met een achtergrond in de autosector. Tesla-baas Elon Musk, een andere nieuwkomer in de automarkt, noemde de Apple-auto eerder een “publiek geheim”.

“Ik kan niets aankondigen over onze plannen”, zei Apple CEO Tim Cook eind vorig jaar in een interview met de Ierse krant Independent. “Maar ik denk dat er de volgende jaren enkele grote omwentelingen op til zijn in de auto-industrie, door de komst van de elektrische en autonome auto’s. Daarvoor is er ook behoefte aan een goede gebruikersinterface. Ik denk dus dat er heel wat zal veranderen.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content