Storing bij Belnet niet te wijten aan DDoS-aanval

© istock

De storing bij Belnet, het Belgische onderzoeks- en onderwijsnetwerk, is niet te wijten een DDoS-aanval (distributed denial-of-service). De precieze oorzaak is nog onbekend. Dat zegt Belnet woensdagochtend.

Belnet is de federale overheidsorganisatie die instaat voor het Belgische nationaal onderzoeksnetwerk. Belnet levert internettoegang aan Belgische universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten. Ook de websites van de VRT zijn aangesloten op Belnet.

Als gevolg van de storing waren de websites van Belgische universiteiten, overheidsdiensten en onderzoeksinstellingen sinds dinsdagavond 21.45 uur niet bereikbaar. Het ging om ongeveer tweehonderd organisaties, waaronder ook de VRT. Om 2.10 uur woensdagochtend was het probleem van de baan voor de grote meerderheid van de Belnet-klanten. “De volledige connectiviteit werd omstreeks 5.30 uur hersteld”, zegt Belnet in een persbericht.

Volgens Belnet is de precieze oorzaak van het incident momenteel nog niet gekend. Verdere technische analyse zal dit moeten uitwijzen. “Wel staat vast dat het niet om een DDoS-aanval ging. Er waren ook geen werken aan het netwerk op het moment van de storing.” Bij een DDoS-aanval voeren verschillende computers tegelijk een aanval uit met het doel het netwerk onklaar te maken.

“Wij zijn ons bewust van de grote impact van dit incident op onze klanten en hun werking”, zegt Jan Torreele, directeur van Belnet, in het persbericht. “Het Belnet-netwerk heeft sinds zijn ontstaan bewezen een uiterst stabiel en betrouwbaar netwerk te zijn. Wij betreuren deze storing ten zeerste en zullen de komende uren en dagen verdere technische analyses uitvoeren.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content