Storing maakt einde aan missie van Europese aardobservatiesatelliet

Een Europese aardobservatiesatelliet houdt na zes jaar op met werken. De Sentinel-1B kreeg in december last van technische problemen en het is niet gelukt om die op te lossen.

Daarom heeft ESA besloten om de missie voortijdig te stoppen, zo heeft het Europese ruimtevaartbureau meegedeeld. De Sentinel-1B werd op 25 april 2016 met een Russische Sojoez van op de Europese ruimtehaven Kourou gelanceerd. De levensduur bedroeg minimaal zeven jaar.

Op 23 december stopte de stroomvoorziening in de satelliet plotseling. Instrumenten kregen geen elektriciteit meer en de kunstmaan kon geen gegevens meer naar de Aarde sturen. De oorzaak daarvan is niet bekend. De ’tweeling’ van de satelliet, de Sentinel-1A doet het volgens ESA nog goed. Die draait sinds april 2014 in een baan rond de Aarde.

In het tweede kwartaal van volgend jaar moet een vervanger van de 1B de ruimte in gaan, de Sentinel-1C. Daarna moet de 1B gecontroleerd uit zijn baan zakken en verbranden in de dampkring. In totaal heeft Europa acht Sentinel-satellieten gelanceerd. Ze maken deel uit van een groter Europees project om onze planeet vanuit de ruimte in de gaten te houden. Het project heeft de naam Copernicus gekregen en kost ongeveer acht miljard euro.

Partner Content