Stormloop op kids-ID

Diensten overrompeld door spoedaanvragen voor elektronische identiteitskaart.

Gemeentelijke diensten worden overrompeld door spoedaanvragen voor een Kids-ID, een elektronische identiteitskaart voor kinderen tot twaalf jaar.

Veel ouders vergeten zo’n kaart tijdig aan te vragen, maar zonder een Kids-ID mag uw kind niet op het vliegtuig of de hogesnelheidstrein.

Wie naar het buitenland reist, moet beschikken over een geldige identiteitskaart, ook voor de kinderen. Maar veel ouders houden er geen rekening mee dat de elektronische Kids-ID pas drie tot vier weken na de aanvraag bij de gemeente wordt afgeleverd.

Daarom regent het momenteel aanvragen voor spoedprocedures, zo schrijft De Gazet Van Antwerpen. In de Scheldestad zijn er sinds 1 juni 245 aanvragen ingediend voor de dringende procedure, en 50 voor de zéér dringende.

Een normale aanvraag kost 3 euro, maar wie de Kids-ID binnen de vier dagen nodig heeft, betaalt in de meeste gemeenten ongeveer 100 euro per kind. Het kan ook nog sneller – binnen de twee tot drie dagen – maar dan loopt de prijs op tot 150 à 170 euro.

Het ontbreken van een Kids-ID geeft niet veel problemen voor wie met de auto door de EU reist. Maar wie voor het vliegtuig, de hogesnelheidstrein of de ferry kiest, mag zonder elektronische identiteitskaart niet mee.

‘Elke dag moeten onze mensen in de luchthavenvan Zaventem wel één of twee kinderen weigeren’, zegt de woordvoerder van Thomas Cook.

Partner Content