Stralingsnorm nog steeds geen feit

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Brussel heeft nog steeds geen werk gemaakt van de nieuwe 3 volt stralingsnorm. De uitvoeringsbesluiten zijn opnieuw uitgesteld.

Brussel heeft nog steeds geen werk gemaakt van de nieuwe 3 volt stralingsnorm. De uitvoeringsbesluiten zijn opnieuw uitgesteld.

De deadline van 15 september is verlegd naar volgende maandag 21 september, maar de vraag is of ook die datum gehaald zal worden .

Aanvankelijk was [15 maart voorzien], maar het besluit van het Brussels Gewest om de 3 volt per meter stralingsnorm letterlijk te nemen en alle emissies samen te tellen, inclusief deze van de Astrid-hulpdiensten en tv-masten, stuitte op protest bij de gsm-operatoren. Die zouden dan hun straling sterk moeten verlagen zodat er volgens experten 400 antennes meer zouden moeten komen.

De hoofdstad telt vandaag een duizendtal gsm-masten. Volgens Belgacom is er geen haast bij, maar vooral Base woordvoerder Bart Vandesompele wijst erop dat bouwvergunningen in Brussel een ramp zijn: “Het duurt gemiddeld 18 maanden voor een toelating. Belgacom zelf heeft al overal antennes.” Het is ook de vraag hoe die stralingsnorm precies gecontroleerd zal worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content