Stralingsnorm verhindert uitrol 4G in Brussel
Voor onze noorderburen klinkt het allicht als een Belgenmop, maar het is wel degelijk waar: de stralingsnormen die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hanteert geven de Belgische operatoren nauwelijks ruimte om 4G uit te rollen. “4G uitrollen is met deze stralingsnormen zo goed als onmogelijk”, zegt Frederique Verbiest van Belgacom. Bij Mobistar klinkt een zelfde negatief geluid. De operator wil 4G volgend jaar commercieel lanceren in België, maar worstelt met de hoofdstad. “De huidige stralingsnormen in Brussel, die de strengste ter wereld zijn, maken het heel moeilijk om een 4G-netwerk uit te rollen. Wij hebben wat dat betreft hetzelfde probleem als Belgacom”, aldus woordvoerder Mathieu Van Overstraeten.
Voor onze noorderburen klinkt het allicht als een Belgenmop, maar het is wel degelijk waar: de stralingsnormen die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hanteert geven de Belgische operatoren nauwelijks ruimte om 4G uit te rollen. “4G uitrollen is met deze stralingsnormen zo goed als onmogelijk”, zegt Frederique Verbiest van Belgacom.Belgacom kondigde net aan dat het nog dit jaar 4G commercieel wil lanceren.
Bij Mobistar klinkt een zelfde negatief geluid. De operator wil 4G volgend jaar commercieel lanceren in België, maar worstelt met de hoofdstad. “De huidige stralingsnormen in Brussel, die de strengste ter wereld zijn, maken het heel moeilijk om een 4G-netwerk uit te rollen. Wij hebben wat dat betreft hetzelfde probleem als Belgacom”, aldus woordvoerder Mathieu Van Overstraeten.
In Brussel mag het elektromagnetische veld van de antennes de norm van 3 volt per meter niet overschrijden. Daarbovenop geldt per operator een beperking van 1,5 volt per meter in een straal van 200 meter rond elke antenne. Daarmee hanteert het gewest de strengste norm ter wereld. Benoit Scheen die in 2010 nog ceo van Mobistar was, waarschuwde toen al dat deze stralingsnorm “de verdere ontplooiing van mobiel internet in Brussel hypothekeert.” In Vlaanderen en Wallonië gelden veel minder strenge regels.
Dreigt Brussel dan de 4G-trein te missen? Dat zou opmerkelijk zijn, want Belgacom heeft zo’n miljoen klanten in het Brussels gewest, waarvan een veelvoud om beroepsredenen. Om toch iets voor die klanten te doen, gaat Belgacom er wel het 3G-netwerk verder upgraden naar de HSPA+ norm (‘evolved high speed packet access’): een technologie die toelaat om hogere snelheden uit het 3G-netwerk te puren. HSPA+ moet gezien worden als de hoogst mogelijke verdieping van een toren, terwijl LTE de fundamenten legt voor een nieuwe, potentieel veel hogere toren. In theoretische snelheden uitgedrukt, haalt HSPA+ in ideale omstandigheden maximaal 168 Mps download- en 22 Mbps uploadsnelheid. Bij LTE is dat 300 Mbps (down) en 75 MBps (up). Zoals steeds in het mobiele wereldje, liggen de snelheden in de praktijk veel – véél – lager. Belgacom gaat er vanuit dat je in de ideale omstandigheden 80 Mbps zult kunnen halen met 4G.
Een van de testgebruikers van 4G mobiel breedband is het Universitair Ziekenhuis van Brussel. Dat lanceerde een proefproject waarbij patiënten in de ambulance contact hebben met een dokter op afstand. De test werd uitgevoerd in het bedrijvenpark van Haasrode, maar het UZ Brussel zou het systeem graag volgend jaar in de praktijk brengen. “We hopen dan gebruik te kunnen maken van 4G in Brussel. Zoniet gaan we het moeten doen met de middelen die we hebben”, zei professor Jacques De Keyser van het UZ tegen het persbureau Belga.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier