Strengere straffen voor online kinderlokkers

Online kinderlokkers kunnen voortaan makkelijker bestraft worden. Onder meer wie zichzelf voordoet als minderjarige om zo contact te zoeken riskeert tot vijf jaar cel.

Online kinderlokkers kunnen voortaan makkelijker bestraft worden. Onder meer wie zichzelf voordoet als minderjarige om zo contact te zoeken riskeert tot vijf jaar cel.

De twee wetsontwerpen, die vrij dicht bij elkaar liggen, zijn goedgekeurd in de kamer en moeten enkel nog in de plenaire vergadering worden goedgekeurd. Beiden zijn vooral een aanpassing aan het internettijdperk waar kindermisbruik vaak online begint met chatgesprekken waarbij cyberlokkers proberen om in contact te komen met minderjarigen, of om hun vertrouwen te winnen.

Daarbij wordt in eerste instantie het “lokken van minderjarigen op internet met het oog op het plegen van een misdaad of wanbedrijf” toegevoegd aan het strafwetboek. In de wet worden ook enkele methodes opgesomd die de pogingen vergemakkelijken en dus bezwarend zijn voor kinderlokkers. Daar staan voortaan straffen op van drie maanden tot vijf jaar cel.

Bijvoorbeeld wanneer een volwassen dader zich voordoet als minderjarige of de nadruk legt op de discretie van de gesprekken. Ook wanneer een kinderlokker een geschenk of ander voordeel aanbiedt of suggereert, of er een andere list wordt gebruikt kan dat voortaan strenger worden bestraft.

Los van de wet tegen cyberlokkers is er ook een gelijkaardige wet tegen grooming gestemd. Ook hier gaat het om het online ontmoeten van minderjarigen, ook boven de zestien jaar met het oog op een misdrijf. Volgens Gazet Van Antwerpen volstaat het hierbij om een datum en plaats voor de afspraak te hebben om vervolgt te worden. Daders riskeren dan één tot vijf jaar cel. Als daarbij andere strafbare feiten worden gepleegd, dan wordt de minimumstraf verdubbeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content