Student hackt Google, Facebook en LinkedIN

© Reuters

Een student informatica is erin geslaagd om op dezelfde manier Google, Facebook en LinkedIn te hacken.

Howest-student Toegepaste Informatica Mathieu Huysman is erin geslaagd om op dezelfde manier Google , Facebook en LinkedIn te hacken. Huysman zegt dat hij de gegevens van de sociale media kon kraken door een ‘eenvoudige combinatie van social engineering, een variant van cross site scripting en phishing’.

Op die manier werden zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord buitgemaakt.

Google, dat het lek intussen gedicht heeft, beloont de hacker voor zijn bevindingen met een plaatsje in de Google Hall of Fame. Ook de bug bounty programma’s van Facebook en LinkedIn werden ingeschakeld. Daarbij worden onderzoekers beloond voor het ontdekken van bugs in ruil voor hun informatie.

Het is niet de eerste keer dat een Howest-student Toegepaste Informatica erin slaagt een sociaal netwerk te hacken. Dat gebeuirde vorige maand nog door Preben Ver Eecke, die erin geslaagd was om een lek bloot te leggen in de privacy-instellingen van Facebook. Het sociale netwerk erkende het probleem en beloonde de student.

Dat twee studenten van Howest op rij erin geslaagd zijn om een sociaal netwerk te kraken, heeft te maken met de opleiding aan de Hogeschool West-Vlaanderen, waar een speciaal traject rond cybercrime, cybersecurity en ethisch hacken deel uitmaakt van die opleiding.

Volgens Kurt Callewaert, docent Toegepaste Informatica, Computer and Cybercrime Professional aan de Hogeschool, is er nood aan ethisch hacken. “Facebook laat dat ook toe om te zorgen dat mensen gaten vinden en die opgelost kunnen worden”, zei Callewaert eerder al in een toelichting aan DataNews. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content