Student verliest Facebook-stage door ‘privacyschendende’ app

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Een Harvard-student, Aran Khanna, mocht deze zomer geen stage meer lopen bij Facebook, omdat hij een applicatie had gebouwd die gebruikmaakte van gegevens uit Facebook Messenger om de locatie van vrienden te tonen.

In 2012 werd bekend dat Facebook Messenger standaard de locatie van gebruikers meestuurde aan ontvangers van berichten.

In mei lanceerde Khanna ‘Maruader’s Map’, vernoemd naar een magische kaart uit de Harry Potter-boeken . De Chrome extensie liet de locatie van gebruikers precies zien. Binnen drie degen werd de extensie 85.000 keer gedownload, voordat Facebook hem verzocht de plug-in te blokkeren.

Volgens het sociale netwerk was het gebruik van de locatiedata in strijd met de voorwaarden van Facebook.

Het sociale netwerk blokkeerde vervolgens het delen locaties op desktops. Negen dagen later werd er een update voor Messenger doorgevoerd, waardoor gebruikers meer controle hebben over GPS data.

Khanna werd vervolgens geïnformeerd dat hij niet meer welkom was voor een zomerstage bij het bedrijf. Volgens Facebook had hij de gebruikersovereenkomst geschonden. Ook kon zijn post op Medium op weinig waardering rekenen. De post, waarin hij tot in detail besprak hoe de locatie van individuele vrienden nauwkeurig kon worden gevolgd, voldeed volgens Facebook niet aan de ‘hoge ethische fatsoensnormen’ die ze van stagiairs verwachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content