Studenten laten cardiologen met Xbox-techniek werken

© Belga

Studenten van de UHasselt hebben de Kinect-gebarentechnologie van Microsoft herwerkt tot een toepassing voor cardiologen.

Cardiologen moeten bij hartpatiënten de katheters in het hart en de kransslagaders correct positioneren en de situatie goed kunnen evalueren. Als hulpmiddel worden daarbij vele radiologische foto’s en filmpjes gemaakt. De dokter is echter volledig steriel, en moet dus een beroep doen op een assisterend verpleegkundige om de beelden voor hem klaar te zetten, te vergroten, af te spelen of door te spoelen. Een omslachtige werkwijze.

Microsoft Kinect Robin Agten en Bart Suelze, twee studenten industriële ingenieurswetenschappen van de Universiteit Hasselt, komen met een eenvoudigere oplossing. Zij hebben de Kinect-software van Microsoft, die het onder meer mogelijk maakt de Xbox-spelcomputers zonder controller maar met gebaren te besturen, herschreven tot een toepassing voor cardiologen. Hierdoor kunnen dokters met eenvoudige handbewegingen de filmpjes en foto’s aansturen. Met de linkerhand van links naar rechts bewegen, betekent bijvoorbeeld ‘doorspoelen’.

Waving at the heart Een ander team van studenten wil de techniek nu verder verfijnen zodat ook alle andere chirurgen of verpleegkundigen die live-beelden gebruiken in de operatiekamer er gebruik van kunnen maken.

Het project, ‘Waving at the heart’, kan alvast op veel bijval rekenen van de dokters in het Ziekenhuis Oost-Limburg (Genk). Ze willen graag meewerken om de uitvinding gebruiksklaar te maken voor de praktijk. (Belga/MI)

Partner Content