Studenten ULB en EPHEC winnen Cyber Security Challenge

Van 9 tot 18 uur mochten de studenten aan de slag met allerlei securityopdrachten. © Pieterjan Van Leemputten

Het team Turla tech support, bestaande uit studenten van ULB en EPHEC, haalt het van negen andere studententeams in de finale. De winnaars mogen onder meer naar Defcon in Las Vegas.

Zo’n driehonderd studenten in meer dan honderd teams namen in totaal deel aan de Cyber Security Challenge. Gisteren vond de finale plaats waarbij de tien beste teams de hele dag lang opdrachten oplosten in ruil voor punten.

Doorheen de dag moesten de jonge hackers ook vier keer tien minuten de wedstrijd verlaten voor een aparte uitdaging bij Proximus, Telenet, Hello Bank en KBC. Daarbij moesten ze onder meer reageren op bepaalde cases zoals een cyberinbraak in een bedrijf.

“Tijdens de wedstrijd krijgen ze onder meer forenzische opdrachten, maar ook offensieve taken en opdrachten rond security development”, legt Arne Swinnen van beveiligingsbedrijf Inviso uit, dat de wedstrijd organiseert. “De cases die ze bij de hoofdsponsors krijgen kunnen zowel heel technisch als heel high level zijn en daar moeten zij zo goed mogelijk op reageren.”

Turla tech support - de winnaars Cyber Security Challenge 2016
Turla tech support – de winnaars Cyber Security Challenge 2016© Pieterjan Van Leemputten

De winnaars van Turla tech support bestaan uit drie studenten van de ULB en één van de Haute école Economique et Technique. Zij kwamen eerder als vierde uit de qualifiers en konden 85,2 procent van de vraagstukken oplossen.

Op de tweede plaats staat ISW, een team bestaande uit twee studenten van de KHL, één student van Hogeschool Thomas More Kempen en één van UC Leuven-Limburg. Zij losten 52,8 procent van de vragen op. Team /dev/null, bestaande uit studenten van de Hogeschool West-Vlaanderen behaalden de derde plaats door 38,9 procent van de vragen op te lossen.

Las Vegas

Het winnende team wint onder meer een bezoek aan de Defcon securityconferentie in Las Vegas. Ook krijgen ze elk opleidingen van het Sans Institute ter waarde van zo’n vijfduizend euro en een certificatie van ISACA. Ook voor de tweede en derde plaats waren prijzen weggelegd, zo gaf Telenet serverruimte ter waarde van 200 euro per maand weg. Proximus bood IoT development kits aan.

Meer experts nodig

Het idee achter de Cyber Security Challenge begon twee jaar geleden bij NVISO. “We zijn er mee begonnen omdat er echt te weinig securitytalent is in ons land. Het is al moeilijk in IT en voor security is het soms extreem”, legt medeorganisator Vincent Defrenne uit. “Dat is trouwens in Nederland of zelfs in de VS niet anders.”

Bekijk hier het scorebord van de tien finalisten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content