‘Studenten willen betalen voor software via Spotifymodel’

Een grote meerderheid van studenten wil best betalen voor software, maar dan wel graag via een Spotifymodel. ‘Dat duidt op een mentaliteitswijziging’.

Eén op vijf studenten blijft zich hardnekkig verzetten tegen het betalen voor software, maar “het is opvallend dat bijna 80 procent nu toch begrijpt dat auteursrecht en intellectuele eigendom ook belangrijk is. Er is een mentaliteitswijziging. Illegaal downloaden is niet langer de norm,” vertelt Open VLD-politicus Arne Vandendriessche. Hij kon de gegevens inkijken van een enquête van Guido bij zowat 2.000 hogeschool- en universiteitsstudenten.

“Onderwijsinstellingen laten studenten vrij om zelf op één of andere manier de software aan te kopen en zetten ze dus indirect aan om het illegaal te downloaden. Er is immers geen controle,” aldus Arne Vandendriessche. Studenten zijn het volgens hem echter steeds meer gewoon om te betalen voor online muziek en games, en dus ook voor academische software.

“Probleem is uiteraard dat als universiteiten en hogescholen voor een Spotifymodel kiezen, ze dan ook voor de service en de ondersteuning moeten zorgen. En dat kunnen ze niet aan. Als liberale ondernemer vind ik dat dit ook door anderen kan gebeuren, zegt Arne Vandendriessche die eerder ook op het kabinet van minister Van Quickenborne werkte en voorzitter is van Open VLD Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content