Stuxnet heeft minstens vier broers en zussen

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Stuxnet is niet alleen. Het virus dat Iran’s nucleaire installaties beschadigde behoort tot een familie van minstens vijf kwaadaardige cyberwapens die op hetzelfde ontwikkelingsplatform geschreven werden. Dat stelt de Russische securityspecialist Kaspersky Lab. Stuxnet werd eerder al gelinkt aan een ander virus (namelijk Duqu, een trojan die data vervreemdt), maar uit de diepgravende studie van Kaspersky Lab blijkt nu dat het programma dat Iran heeft aangevallen, veel gesofisticeerder is dan ooit voor mogelijk werd gehouden.

Stuxnet is niet alleen. Het virus dat Iran’s nucleaire installaties beschadigde behoort tot een familie van minstens vijf kwaadaardige cyberwapens die op hetzelfde ontwikkelingsplatform geschreven werden. Dat stelt de Russische securityspecialist Kaspersky Lab. Cybersecurity-experts werpen al langer op dat de Verenigde Staten en Israël achter Stuxnet zitten, maar beide landen willen geen commentaar geven over de materie. Eerder op de week weigerde het Pentagon (waar het Amerikaanse Ministerie van Defensie zetelt) dan ook te reageren op het onderzoek van Kasperksy.

Stuxnet werd eerder al gelinkt aan een ander virus (namelijk Duqu, een trojan die data vervreemdt), maar uit de diepgravende studie van Kaspersky Lab blijkt nu dat het programma dat Iran heeft aangevallen, veel gesofisticeerder is dan ooit voor mogelijk werd gehouden.

Costin Raiu, de research & analyses directeur van Kaspersky, oppert dat zijn team kan bewijzen dat het ontwikkelingsplatform waarop Stuxnet en Duqu geschreven werden, ook gebruikt werd voor de ontwikkeling van nog minstens drie andere gevaarlijke cyberwapens.

Raiu stelt dat het bewuste platform bestaat uit een rist compatibele softwaremodules, elk met een andere functie, die desgewenst ‘in elkaar kunnen geklikt’ worden als legoblokjes. Ontwikkelaars zouden nieuwe virussen kunnen bouwen door simpelweg modules toe te voegen of weg te nemen.

“De vergelijking met Lego is niet eens zo vergezocht”, aldus de specialist. “Je kan de componenten immers op verschillende manieren monteren. Ofwel bouw je een robot, ofwel een tank, noem maar op.”

Kaspersky heeft alvast een speciale naam bedacht voor het malware platform, namelijk ‘Tilded’. Die naam is afgeleid van het gebruik van de tilde (het teken ~) en de letter ‘d’ als beginteken in veel Stuxnet- en Duqu-bestanden. De eerste ‘Tilded’-sporen dateren overigens al van in 2007.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content