Succes van tablets doet PC-verkoop instorten

© Reuters

De wereldwijde verkoop van PC’s is in het eerste kwartaal fors gedaald. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2012 zijn er 14 procent minder PC’s verkocht. De opgang van de tablets zit daar voor veel tussen.

Het gaat om de sterkste daling sinds consultant IDC twintig jaar geleden startte met het bijhouden van statistieken, zo maakte die laatste woensdag bekend.

Eigen schuld

De PC-verkoop heeft te lijden onder de populariteit van tabletcomputers. In totaal gingen van januari tot maart wereldwijd 76,3 miljoen PC’s over de toonbank, tegenover 88,6 miljoen stuks in dezelfde periode vorig jaar.

“Hoewel het lagere aantal geen verrassing is, is de omvang van de daling dat wel”, aldus analist David Daoud van IDC. Hij noemde de trend zelfs “verontrustend”.

Als verklaring voor de mindere verkoop wordt niet alleen verwezen naar de populaire tablets en smartphones, maar ook naar de PC-fabrikanten zelf. Zij slagen er niet in om voor de nodige vernieuwing te zorgen.

Windows 8 mislukt

Pogingen van Microsoft om met zijn het besturingsprogramma Windows 8 de trend te keren, noemt IDC “mislukt”. IDC raadt Microsoft aan om “enkele zware beslissingen te nemen voor de toekomst, om het bedrijf te helpen de PC-markt er weer bovenop te helpen.

Dat de twee Amerikaanse zwaargewichten HP en Dell in herstructurering zitten, helpt ook al niet om nieuwe klanten aan te trekken, meent IDC. HP blijft de belangrijkste leverancier en gaat het Chinese Lenovo vooraf. Maar de PC-verkoop bij HP zakte wel met ruim 23 procent. Lenovo kon dan weer profiteren van de verkoop op zijn thuismarkt, waar heel wat inwoners zich nu voor het eerst een PC aanschaffen. (Belga/TV)

Partner Content