“Sun-klanten: wacht af, maar evalueer alternatieven”

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Gartners advies na de overname van Sun door Oracle verschilt van productlijn tot productlijn, maar de constante is “even de Oracle roadmap afwachten”.

Gartners advies na de overname van Sun door Oracle verschilt van productlijn tot productlijn, maar de constante is “even de Oracle roadmap afwachten”.

“De Oracle-Sun-deal staat voor de eerste keer dat een leidend softwarebedrijf een leidende hardwarefirma opslokt”, aldus de eerste Gartner-analyse na het toch wel spectaculaire overnamenieuws van eerder deze week. Volgens de analisten zorgt de deal voor een “belangrijke verandering in de it-markt”, aangezien Oracle plots IBM en HP zou kunnen beginnen beconcurreren als ‘powerhouse vendor’. Overigens noemt Gartner de overnameprijs zelfs vrij laag, aangezien Oracle daarmee een omzetstroom van 13,4 miljard dollar binnenhaalt.

Op zich, zo klinkt het nog, komt de overname op het juiste moment voor Sun-klanten, aangezien er al een tijdlang twijfels waren over de leefbaarheid op lange termijn van Sun. Daardoor moesten klanten beginnen nadenken over eventuele migratietrajecten. Oracle neemt die zorg weg.

Bovendien kan Oracle Sun-klanten meer opties voor de toekomst bieden op verscheidene technologische vlakken, aldus Gartner. Oracle kan Solaris meer geloofwaardigheid bieden, vinden de analisten. In databases zal het bedrijf de ondersteuning voor MySQL als apart product niet stopzetten, ook al steunt Oracle ook andere opensourceprojecten. Ook van de voordelen van het populaire Java zal Oracle volop gebruikmaken.

Gartner uit vooral twijfels voor sommige elementen uit de hardwareactiviteiten van Sun, evenals voor de middlewareproducten. In servers zal Oracle waarschijnlijk wel de installed base van Sun ondersteunen, vooral omdat dat extra softwareopportuniteiten oplevert. Maar de vraag is welke delen Oracle zal benadrukken. Gartner gokt dat x86 en T beter passen binnen de kostenoptimaliseringsstrategie van Oracle, eerder dan dure verbruikers als de M en grote Sparc-servers te blijven aanbieden of ondersteunen. Het advies van Gartner aan hardwareklanten: “Zij die weg van Sun wilden migreren, wacht even de roadmap van Oracle af. Andere hardwareklanten moeten hun investeringen proberen te beschermen door langdurige(re) onderhoudscontracten te onderhandelen, vooral rond Sparc-systemen.”

Wat Sun-middleware betreft denken de Gartner-onderzoekers dat Oracle maar beperkte stukken van de Sun-producten zal integreren, al zal de support waarschijnlijk blijven bestaan. Hier luidt het advies. “Wees voorzichtig met nieuwe overeenkomsten rond Sun-middlewareproducten tot de roadmap bekend is.” Maar ook: “Middlewareklanten zouden toch alternatieven moeten evalueren, en eventueel zelfs, een migratiestrategie opstellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content