Sun neemt ‘internetarchief’ voor zijn rekening

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het ‘Internet Archive’ – een van de grootste digitale bibliotheken ter wereld – draait voortaan in een datacenter op de campus van Sun in Santa Clara, Californië.

Het ‘Internet Archive’ – een van de grootste digitale bibliotheken ter wereld – draait voortaan in een datacenter op de campus van Sun in Santa Clara, Californië.

Het Internet Archive is in 1996 opgericht als een non-profit organisatie die zich tot doel stelde om websites te archiveren: inclusief bewegende beelden, audiostreams en tekstdocumenten. Internet Archive is bij het grote publiek vooral bekend via ‘[The Wayback Machine]’: een site waarlangs je oude versies van je favoriete websites kunt oproepen.

Eind 2008 was het Internet Archive goed voor meer dan 3 petabyte aan informatie. Momenteel groeit het archief maandelijks aan met zo’n 100 terabyte. Sun Microsystems kondigt nu aan dat het de technische infrastructuur van dit gigantisch archief – zowel de hardware- als softwareplatformen – voortaan voor zijn rekening zal nemen. Het archief wordt in een apart ‘modular’ datacenter ondergebracht op de Californische campus van Sun Microsystems.

De non-profit organisatie was vooral op zoek naar een manier om alsmaar meer ‘raw data’ te kunnen verwerken, indexeren en encoderen, terwijl de bestaande data veilig bewaard blijft voor toekomstige generaties. De grote uitdaging daarbij is dat de digitale bibliotheek bewaard moet blijven op zo’n manier dat de data ook nog ingepast kan worden in eventuele toekomstige standaarden en formaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content