Supersnelle SSD demo bij Western Digital

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Opslagspecialist Western Digital claimt record IO-resultaten voor zijn SSD-technologie op basis van PCM chips.

Solid State Disks (SSD, ‘chip-harde schijven’) met sterke invoer/uitvoer-prestaties (Input/Output) spelen een steeds belangrijker rol in de nieuwe ict-wereld van snel toegankelijke ‘big data’-volumes. Op de Flash Memory Summit in San Jose (Ca.) demonstreerde HGST – de ‘enterprise storage’ dochter van Western Digital – SSD technologie die goed is voor 3 miljoen ‘random read IO’s/sec (in een ‘queued’ omgeving). Voorts claimt HGST een 1,5 microseconde ‘latency’ voor ‘small block random reads’ (in ‘non-queued’ omgevingen), wat “in het geheel niet kan worden gedaan met NAND Flash geheugen en de huidige controller en interface technologieën.”

HGST heeft voor deze technologie dan ook een nieuw interface communicatie protocol ontwikkeld (voorgesteld op de Usenix FAST conferentie, eerder dit jaar), en doet tevens een beroep op phase-change geheugenchips (PCM, PRAM). Deze niet-vluchtige geheugenchips maakt gebruikt van stoffen die snel van een amorfe structuur in een kristallijne toestand kunnen worden gebracht, en omgekeerd, met zeer hoge schakelsnelheden als resultaat, onder meer voor snelle schrijftoepassingen.

HGST demonstreerde een PCi insteekkaart met 45nm 1Gb PCM-chips, als een prototype PCie Gen 2×4 SSD kaart. De PCM chips hebben wel nog uitdagingen voor de boeg inzake stroomgebruik, ongewenste fase-veranderingen en lange termijn gebruik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content