‘Swift-gegevens op Europees grondgebied filteren’

© belga

Het Europees parlement heeft de nodige voorwaarden gekoppeld aan de ratificatie van het Swift-akkoord.

Het Europees parlement heeft de nodige voorwaarden gekoppeld aan de ratificatie van het Swift-akkoord dat de Europese Commissie binnen dit en enkele maanden met de VS hoopt af te sluiten. Zo eisen de parlementsleden onder meer dat de gegevens “op Europees grondgebied” worden gefilterd.

Het in Terhulpen gevestigde Swift beheert een hele rist gegevens over internationale financiële transacties. Na de aanslagen van 11 september vroeg de Amerikaanse overheid inzage in alle gegevens die verband kunnen houden met terroristische activiteiten, waaronder dus die in de databanken van de betaaloperator. Maar sinds de Europarlementsleden daar lucht van kregen, doen ze er alles aan om de nodige privacygaranties in te bouwen.

In februari verwezen de Europarlementsleden een eerste versie van het akkoord nog naar de prullenmand. Volgens hen bood de tekst die toen voorlag onvoldoende garanties voor de bescherming van persoonlijke gegevens. De Europese Commissie heeft de onderhandelingen met Washington daarop heropend, om de uitgebreide uitwisseling van bankgegevens met de VS alsnog mogelijk te maken.

In een niet-bindende resolutie hebben ze nu de krijtlijnen voor die onderhandelingen uitgezet. Zo verzetten de parlementsleden zich tegen een gegevensoverdracht in bulk. Ze vragen daarentegen dat de data “op Europees grondgebied” worden gefilterd, in Europese of gezamenlijke installaties. Bovendien mogen de bewuste gegevens voor hen niet langer dan vijf jaar worden opgeslagen en mogen ze in geen geval aan derde landen worden overgemaakt.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content