Switchen van operator voor digitale televisie wordt eenvoudiger

© .

Veranderen van operator voor digitale televisie wordt in de toekomst even eenvoudig als veranderen van gsm-operator. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) werkt aan een wet die ervoor zorgt dat de nieuwe operator alle administratie op zich neemt.

Telecombedrijf Base liet weten de stekker uit zijn aanbod van digitale televisie te trekken: eind juni 2015 wordt het product Snow stopgezet. Base wijst de federale regering met de vinger. ‘We hebben verschillende keren samengezeten met de vorige minister, maar dat heeft niets opgeleverd’, klinkt het. ‘Klanten geven aan dat de praktische beslommeringen voor hen de voornaamste reden zijn om niet over te stappen naar een beter of goedkoper aanbod. Ze moeten immers zelf alle administratie in orde brengen en de decoder terug inleveren.’

Alexander De Croo werkt aan een wet om het veranderen van tv-operator gelijk te trekken met het veranderen van gsm-operator. Die moet er in de loop van 2015 komen. ‘Meer concurrentie en een sterkere marktdynamiek zijn absoluut nodig zodat consumenten kunnen rekenen op scherpe prijzen’, zegt hij.

De minister kijkt daarnaast in de richting van de Belgische regulator voor de postdiensten en de telecommunicatie (BIPT). ‘Het BIPT moet als onafhankelijke regulator de concurrentie op de telecommarkt bevorderen. Op de schouders van het BIPT rust dus een zware taak. Als blijkt dat de gereguleerde toegangsvoorwaarden van alternatieve spelers onvoldoende concurrentie toelaat op de Belgische markt, zal men dit moeten bijsturen.’

Voor Belgacom, dat op de markt van digitale tv een kleinere speler is naast Telenet, kunnen de maatregelen een goede zaak zijn. Volgens woordvoerder Jan Margot doen sommige operatoren nu meer moeite dan andere om een overstap te vereenvoudigen. ‘Als er een wet komt, wordt dat voor iedereen hetzelfde.’ (Belga/MI)

Partner Content