.sx vanaf vandaag beschikbaar

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Vanaf vandaag is de ‘sexy’ landencode .sx voor Sint-Maarten beschikbaar voor het grote publiek. Op zich geen groot nieuws, ware het niet dat de ccTLD deels gerund wordt door Belgen.

Vanaf vandaag is de ‘sexy’ landencode .sx voor Sint-Maarten beschikbaar voor het grote publiek. Op zich geen groot nieuws, ware het niet dat de ccTLD deels gerund wordt door Belgen. Het eiland Sint-Maarten verwierf een autonome status in 2010, bij het opdelen van de Nederlandse Antillen. Om de economie te kunnen stimuleren, kreeg Sint-Maarten de code SX toegewezen van de internationale organisatie voor standaardisatie (ISO). Met SX Registry werd ook snel een beheerder aangesteld voor het top level domein.

SX Registry is een joint venture tussen de Luxemburgse vennootschap OpenRegistry (die gerund wordt door de Belgen Jan Jansen, Geert Debyser en Hans Seeuws) en de Canadese registrar Mediafusion.

“Het zijn de Canadezen die onze hulp hebben ingeroepen voor de back end operations, en die ons in contact hebben gebracht met de overheid op Sint-Maarten”, vertelde de ceo van OpenRegistry een tijdje geleden nog aan Data News. “Mediafusion verzorgt de marketing, wij doen het technische luik.”

Op de website van SX Registry staan 17 registrars vermeld die .sx vanaf vandaag aanbieden voor het grote publiek. Daar is geen enkele van de echt grote registrars bij. Echt goedkoop zullen de domeinen niet zijn, je mag toch al snel rekenen op 40 euro per jaar voor een .sx.

Of er veel interesse zal zijn voor .sx, moet nog blijken. Sint-Maarten is een klein eiland met nauwelijks 40.000 inwoners. Maar SX Registry rekent er een beetje op dat ook de seksindustrie brood ziet in .sx. Een domeinnaam eindigend op .sx is alvast heel wat goedkoper dan het recent gelanceerde .xxx.

In België gaat voorlopig nog geen enkele registrar voor .sx. Maar geïnteresseerden kunnen terecht bij onder meer Networking4all (NL), EuroDNS (LU) en Key-Systems (DE).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content