Syntigo levert optische ring aan Norkring

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Syntigo levert ‘dark fiber’ capaciteit aan Norkring België.

Syntigo, het ict-filiaal van de NMBS Holding, levert ‘dark fiber’ capaciteit aan Norkring België: de beheerder van het vroegere VRT-zenderpark.

Norkring België werkt volop verder aan de uitbreiding van het zenderpark waarlangs het digitale tv-uitzendingen via de ether verzorgt. Het gaat meer bepaald om het vroegere VRT-zenderpark, waarlangs momenteel enkel de tv- en radiozenders van de VRT naar de digitale ether (DVB-T) gestuurd worden. Om bijkomende transmissieapparatuur te kunnen installeren – nodig voor een uitbreiding van het zenderaanbod – was het bedrijf op zoek naar een leverancier van een glasvezelnetwerk en dat is dus Syntigo geworden.

Syntigo beheert het ruime glasvezelnetwerk van de NMBS Holding, en nam recent ook nog het netwerk van Scarlet over. Via de overeenkomst kan Norkring de dertien sites in Vlaanderen en Brussel koppelen. Over dat netwerk zullen tegen de herfst van dit jaar de tv- en radiosignalen naar de zendmasten doorgestuurd worden. Daarnaast kunnen onder meer ook aanvullende data afgehandeld worden via het optische netwerk. De netwerktopologie van de glasvezelring zal overigens volledig redundant zijn.

Telenet enige aanbieder

Norkring nam eind 2008 een belang van 49 procent in het zenderpark van de VRT, waarna het midden 2009 de nodige licenties en bijbehorende frequenties kreeg voor het aanbieden van digitale televisie en radio via de ether. Tijdens de eerste selectieprocedure heeft enkel Telenet een akkoord gesloten met Norkring. Volgens dat akkoord kan Telenet in principe vanaf het najaar zijn diensten via de ether aanbieden, maar op een precieze timing en een concreet product- en zenderaanbod is het nog wachten. Eventuele andere gegadigden waarmee Norkring naar verluidt nog rond de tafel zit – mogelijk TV Vlaanderen en/of Mobistar – kunnen pas ten vroegste volgend jaar gebruik maken van Norkring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content