Syrië controleert internet met Blue Coat

Het regime in Syrië onder leiding van president Assad gebruikt …

Het regime in Syrië onder leiding van president Assad gebruikt appliances van de Amerikaanse leverancier Blue Coat om internetsites te blokkeren. Het regime wist via tussenhandelaren de apparatuur van Blue Coat Systems te bemachtigen. Dat meldt de The Wall Street Journal.

Van de Amerikaanse overheid mogen dergelijke oplossingen niet aan Syrië worden geleverd, waar inmiddels meer dan drieduizend demonstranten en opposanten zijn gedood door het het regime van Assad.

Volgens Blue Coat Systems was een ministerie in Irak de eindbestemming van vijftien Blue Coat Systems ProxySG 9000 security appliances. Die werden in 2010 van Rotterdam naar Dubai vervoerd. De appliances zijn kennelijk doorverkocht aan het regime in Syrië, dat officieel de appliances niet mag kopen vanwege een embargo die de Amerikaanse regeing heeft opgelegd aan Amerikaanse bedrijven. Met de appliances kan het regime van Assad sociale netwerksites volgen en websites blokkeren.

Veel landen in Arabische regio, waaronder ook Tunesië en Egypte waar onlangs ook opstanden waren, gebruiken Westerse technologie om de oppositie op het internet op te sporen en te blokkeren. Westerse technologiebedrijven als Amesys en Narus, dochterbedrijven van respectievelijk het Franse Bull en het Amerikaanse Boeing, zouden het omgevallen Kadhaffi-regime nog dit jaar geholpen hebben met de levering van technologie voor het bespioneren en censureren van de Libische bevolking.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content