‘Syrische Elektronische Leger gehackt door Anonymous’

© Reuters

Het Syrische Elektronische leger (SEL) is mogelijk gehackt door hacktivistengroepering Anonymous.

Al sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 veroorzaakt het Syrische Elektronische Leger (SEL), dat de Syrische president Bashar Assad steunt, problemen online. Door het gebruiken van vooral amateuristische tactieken, zoals phishing e-mails en het kapen van sociale media, heeft de groep aanvallen uitgevoerd op onder andere de microblogsite Twitter, en nieuwsmedia als The New York Times, The Associated Press, The Washington Post, NPR, Thomson Reuters en de Britse editie van The Huffington Post.

Wraakacties op westerse media

Hoewel het SEL niet officieel de goedkeuring geniet van de Syrische overheid, heeft de groep gezegd dat haar aanvallen wraakacties zijn voor de wijze waarop de westerse media over het Syrische conflict berichten. Het SEL beweert meer dan 10 000 leden te hebben. Interviews lijken erop te wijzen dat er tussen de vier en de negen kernleden zijn die de aanvallen coördineren.

De internationale nieuwssite Global Post meldde dat het SEL in april zwaar getroffen is door een hackersaanval. Een hacker in Syrië, van wie niet geweten is of hij banden heeft met Anonymous, vertelde onlangs aan technologiesite Motherboard dat hij in een server van SEL ingebroken had en 140 e-mailadressen van SEL-leden had kunnen bemachtigen. Die gegevens werden niet vrijgegeven tot het nieuws bekend raakte dat de Syrische overheid meer dan duizend burgers gedood zou hebben met chemische wapens.

Goudmijn aan informatie

Zowel de Global Post als journalist Brian Krebs schrijven dat er een goudmijn aan informatie over het SEL, waaronder e-mailadressen, wachtwoorden, e-mailberichten van vele SEL-leden en de identiteiten van een paar topleden gepubliceerd zijn op het zogenaamde ‘diepe internet’ rond het weekend van 1 september. Sites op het ‘diepe internet’ zijn niet geïndexeerd door de standaardzoekmachines en dus moeilijk te vinden.

Motherboard berichtte dat een jonge man genaamd Hatem Deeb door de hack ontmaskerd was als de leider van de groep. Het Amerikaanse NBC News wees er onlangs op dat Deeb bij het begin van de burgeroorlog in een Syrische krant genoemd werd als een van de stichters van het SEL.

‘Nooit gehackt geweest’

Een woordvoerder van het SEL, die ‘Syrische Adelaar’ genoemd wenst te worden, ontkent aan The Huffington Post dat het SEL ooit door wie dan ook is gehackt. Hij zei ook dat de individuen die genoemd worden in het bericht van de Global Post helemaal geen SEL-leden waren, maar personen die bij hen niet bekend waren.

‘Syrische Adelaar’ voegde eraan toe dat nieuwssites die de identiteiten van zogezegde SEL-leden publiceren dat alleen maar doen om ‘aandacht te trekken’. Hij speculeerde dat de sites opgedragen werd ‘om valse/gefabriceerde informatie over ons te publiceren’.

In mei vertelde ‘Commander X’, een ervaren en actief lid van Anonymous, aan nieuwssite VICE: ‘Om eerlijk te zijn is de oorlog al zo lang aan de gang dat je waarschijnlijk een boek zou kunnen volschrijven met de conflicten tussen Anonymous en SEL.’ (KJ)

Partner Content