Systemat kan eigen verwachtingen niet inlossen

Ict-dienstenbedrijf Systemat is er over het boekjaar 2007 niet in geslaagd de verwachtingen in te lossen. De omzet en vooral de bedrijfswinst bleef in de kernmarkten van de groep achter op de prognoses.

Ict-dienstenbedrijf Systemat is er over het boekjaar 2007 niet in geslaagd de verwachtingen in te lossen. De omzet en vooral de bedrijfswinst bleef in de kernmarkten van de groep achter op de prognoses.

Het bedrijf uit Lasne haalde in België en Luxemburg een omzet van 122,6 miljoen euro. Na een sterk eerste semester had de groep nog 125 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld, een verhoging van de eerdere ‘conservatieve’ guidance van 120 miljoen euro. Vooral wat rendabiliteit betreft, scoort Systemat niet goed. Het bedrijfsresultaat voor de Belux kwam uit op 2,8 miljoen euro, een daling met 24 procent.

Systemat geeft een veelvoud van redenen op voor de gevoelige ebit-daling. Het gaat vooral om allerhande opgelopen kosten en om loonherzieningen ‘na jaren van beperkingen’.

Het bedrijf legt zich sinds kort enkel toe op België en Luxemburg. De activiteiten in Frankrijk en Marokko worden sinds vorig jaar buiten de geconsolideerde cijfers gehouden. In die regio’s boekte Systemat in 2007 een bedrijfsverlies van 0,6 miljoen euro. De groep had al aangekondigd de regio’s buiten de Belux zo snel mogelijk te willen verlaten. “2008 moet het einde betekenen van de activiteiten in Frankrijk en Marokko”, klinkt het nu in de persmededeling.

Op groepsniveau haalde Systemat een nettowinst van 1,3 miljoen euro, 40 procent minder dan in 2006. Toen wist Systemat voor het eerst na enkele verliesjaren met een positief resultaat af te sluiten. De omzet van de groep kwam uit op 132,58 miljoen euro (+4,7%), waarvan 99,7 miljoen euro in de afdeling producten en 32,9 miljoen euro in Diensten.

Voor het lopende boekjaar is Systemat optimistisch. De groep rekent voor België en Luxemburg op 130 miljoen euro omzet, een ebit van 3,3 miljoen euro en een bedrijfskasstroom van rond de 4,5 miljoen euro. “De marktperspectieven voor 2008 zien er gunstig uit.”

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content