T-Mobile en 3 UK delen hun 3g-netwerk
De Engelse operatoren T-Mobile en 3 UK hebben een overeenkomst gesloten om hun 3g-netwerk te delen. Analisten van Garner voorspellen dat hiermee een trend ingezet wordt.
De Engelse operatoren T-Mobile en 3 UK hebben een overeenkomst gesloten om hun 3g-netwerk te delen. Analisten van Garner voorspellen dat hiermee een trend ingezet wordt.
Uiteraard is het akkoord in eerste instantie één gigantische kostenbesparende operatie. Toch deed Kevin Russell, ceo van 3 UK, op de persconferentie zijn best om te benadrukken dat dit ook een “strategische kans is om de markt te veranderen”. T-Mobile en 3 UK richten een 50:50 joint venture op, die specifiek het 3g-netwerk (basisstations en radio network controllers) van beide operatoren zal beheren. Voor alle duidelijkheid: de overeenkomst heeft dus enkel betrekking op het umts/hsdpa-netwerk. Beide operatoren zullen daarnaast elk hun eigen ‘core’ netwerk behouden en services aanbieden in een verschillend spectrum.
Omdat één 3g-netwerk gecreëerd wordt, zullen heel wat basisstations en gsm-masten geliquideerd worden. De nieuwe joint-venture spreekt over 5.000 basisstations die verdwijnen, zodat er nog 13.000 overblijven voor het gezamenlijke netwerk. Met het verdwijnen van die sites, verkopen beide partijen ook heel wat grond. In totaal verwachten beide bedrijven om in totaal meer dan 2 miljard Britse ponden te besparen in de komende tien jaar. Overigens stellen beide partijen ook dat de eindgebruiker er beter van wordt, omdat de 3g-dekking – ook binnenshuis – fel verbeterd zal worden.
In België zeggen de operatoren dat ze geen concrete plannen hebben om 3g-infrastructuur te delen. Frederique Verbiest van Proximus wijst erop dat de 3g-dekking bij hen al 80% bedraagt, en dat ze door deze strategische sterkte zeker geen vragende partij zijn voor een samenwerkingsverband. Bovendien hebben de drie operatoren elk behoorlijk wat geld neergeteld hebben voor hun 3g-licentie en hebben ze elk al hun eigen verplichtingen. Proximus en Mobistar zeggen wel in koor dat er in België al een sitesharing-principe bestaat onder de drie operatoren. Wanneer een van hen een nieuwe site in gebruik neemt, worden de andere spelers hiervan op de hoogte gebracht zodat ook zij een basisstation kunnen plaatsen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier