T-Mobile en Sprint mogen fuseren in de VS

.

De Amerikaanse telecomregulator FCC heeft formeel haar zegen gegeven voor een fusie tussen T-Mobile en Sprint. Daarmee blijven er nog drie grote operatoren over op de Amerikaanse markt.

De twee willen al langer fuseren maar tot nu toe kreeg de deal geen goedkeuring omdat dat tot minder keuze voor consumenten zou leiden. Deze week kwam er dan toch groen licht van de FCC. Dat is geen verrassing gezien er in juli al goedkeuring kwam van het Amerikaanse justitiedepartement en FCC-voorzitter Ajit Pai zich voor de deal uitspak.

Nu klinkt het bij de FCC dat het goed is voor de concurrentie, gezien de twee operatoren samen kleiner zijn dan marktleiders AT&T en Verizon die respectievelijk ongeveer 34 en 35 procent van de markt bedienen.

Als fusiebedrijf willen de twee operatoren hun 5G-netwerk sneller uitrollen met 97 procent dekking in de komende drie jaar. Ook beloven ze dat binnen de zes jaar 90 procent van de Amerikanen toegang heeft tot een mobiel netwerk van 100 Mbps. Doen ze dat niet dan kan de FCC boetes opleggen.

Als voorwaarde voor de goedkeuring moet Spring haar Boost Mobile merk afstoten. T-Mobile moet haar belang in Dish Network afstoten.

Nog niet definitief

De deal wordt niet unaniem goedgekeurd binnen de FCC. Zo waarschuwt een lid van de Amerikaanse telecomregulator ervoor dat de fusie jobs zal kosten en dat de drie spelers de markt zullen verdelen en vooral zullen focussen op de meest winstgevende klanten. Dat wil in praktijk zeggen dat er minder wordt geïnvesteerd in landelijke gebieden.

De fusie, waarvoor T-Mobile 26,5 miljard dollar betaalt, zit nu in de laatste rechte lijn, maar krijgt wel nog tegenwind van verschillende Amerikaanse staten die zich verzetten. Hun juridische procedures kunnen nog steeds voor vertraging of zelfs een stopzetting van de fusie zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content