T-Mobile lanceert eerste Android-gsm

De eerste Android-gsm is een feit. De ‘G1’ werd gisteren in New York voorgesteld door zoekgigant Google en operator T-Mobile.

De eerste Android-gsm is een feit. De ‘G1’ werd gisteren in New York voorgesteld door zoekgigant Google en operator T-Mobile.

De nieuwe concurrent voor Apple’s iPhone komt op 22 oktober in de Verenigde Staten op de markt [onder de naam G1]. Kostprijs: 179 dollar. De aankoop in de VS gaat wel gepaard met de afsluiting van een tweejarig contract bij T-Mobile, een beetje vergelijkbaar met het verkoopmodel van de iPhone.

In Europa wordt de mobiele telefoon eerst in het Verenigd Koninkrijk verwacht en dat begin november. Pas in 2009 zijn de andere Europese landen aan de beurt. Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Nederland zijn al zeker van de komst van de G1. Of het toestel ook in België in de winkelrekken zal liggen, is voorlopig nog niet duidelijk, maar “dat zal wellicht het geval zijn”, klonk het bij HTC.

Het toestel, dat qua uiterlijk doet denken aan de iPhone, beschikt over een touch screen, een uitschuifbaar toetsenbord, een uitgebreide drag en dropfunctie (slepen) en ondersteuning voor 3g en WiFi. Er is een camera voorzien, naast uitgebreide video- en muziekfuncties. Voorts maakt het gebruik van verschillende Google-diensten zoals Google Maps, Gmail en natuurlijk Google’s zoekmachine. Voor de online muziekwinkel wordt samengewerkt met Amazon. Alles werkt via internet, een desktopapplicatie is niet voorzien, zo werd nog meegegeven.

De mobiele telefoon maakt gebruik van het open source besturingssysteem Android van Google. Voor de ontwikkeling van het softwarepakket werkte Google onder meer samen met de fabrikanten Motorola en Samsung, de Taiwanese smartphonefabrikant HTC, de operatoren T-Mobile, Sprint Nextel, NTT DoCoMo uit Japan, China Mobile, Telecom Italia, Telefonica, maar ook eBay, Intel en Qualcomm.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content