T-Mobile Nederland neemt Tele2 over

. © .

In Nederland koopt de nummer drie van de telecommarkt de nummer twee. Opmerkelijk genoeg noemt T-Mobile dat een goede zaak voor de concurrentie op de markt.

T-Mobile Nederland, tot nu toe volledig in handen van Deutsche Telekom, koopt de Nederlandse tak van het Zweedse Tele 2. Daarvoor betaalt het 190 miljoen euro en gaan 25 procent van de aandelen van T-Mobile Netherlands Holding BV naar Tele2’s moederbedrijf Tele2 Sverige AB. De deal moet wel nog goedkeuring krijgen van de autoriteiten, wat voor de loop van 2018 zal zijn.

Nederland gaat zo van vier naar drie mobiele operatoren. T-Mobile is daarin zeer creatief met zijn communicatie en stelt dat het dit doet “om te zorgen voor meer concurrentie op de Nederlandse telecommunicatiemarkt.”

Met concurrentie bedoelt het bedrijf niet dat consumenten meer keuze krijgen. Het gaat wel om een versterking van de eigen positie tegen KPN en VodafoneZiggo. Kort samengevat de Proximus en Telenet(+Base) van Nederland. Of zoals T-Mobile het iets krachtiger omschrijft: “Het machtsblok dat klanten in haar greep houdt met bundels voor vast en mobiel.”

“Ik feliciteer al onze klanten en iedereen die behoefte heeft aan een beter alternatief. Met deze stap creëren we nieuwe mogelijkheden,” aldus Søren Abildgaard, ceo van T-Mobile Nederland die zonet één van de twee telecomalternatieven van de markt heeft gehaald.

Het gevoel voor ironie terzijde is er wel een lans te breken voor de overname. Zo kunnen de twee spelers samen een stevige vuist vormen tegen de twee (veel dominantere) spelers. Zo is er schaalvoordeel en komen er meer financiële middelen vrij.

Frequenties

De vraag blijft wel of de Nederlandse telecomregulator de deal zomaar zal goedkeuren. Tele2 biedt nog maar sinds 2013 mobiele diensten aan als vierde mobiele netwerk en net die zet werd toen onthaald als een toename van de concurrentie.

Kort daarvoor, in 2012, betaalde Tele2 nog 160,8 miljoen euro voor twee 4G-frequenties. T-Mobile kocht toen 15 frequenties voor 910,6 miljoen euro. Als de overname zo doorgaat, dan zal T-Mobile meer frequenties hebben dan KPN, dat er toen 15 kocht voor 1,380 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content