Tablets en mp3-spelers mogen gebruikt worden bij opstijgen en landen

© Thinkstock

Vliegtuigpassagiers kunnen voortaan ook bij het taxiën, opstijgen en landen muziek beluisteren, video’s bekijken of werken op een laptop of tablet. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd.

Momenteel moeten alle draagbare elektronische apparaten nog uitgeschakeld worden tijdens het taxiën, opstijgen en landen van vliegtuigen. Het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) heeft echter nieuwe richtsnoeren uitgevaardigd die bevestigen dat de veiligheid niet in het gedrang komt wanneer de apparaten ‘van gate tot gate’ ingeschakeld blijven, weliswaar in vliegmodus.

Eurocommissaris voor Transport Siim Kallas verwacht dat de maatschappijen hun regels in de komende weken zullen aanpassen aan de nieuwe richtsnoeren. Intussen heeft de commissaris het EASA ook verzocht om het gebruik van elektronische apparaten in zendmodus aan een veiligheidstoets te onderwerpen. Die richtsnoeren zouden de komende maanden gepubliceerd worden.

De luchtvaartmaatschappijen staan momenteel nog geen telefoon- of wifiverbindingen op vliegtuigen toe. Verbinding maken met een netwerk kan momenteel enkel op de schaarse toestellen die reeds uitgerust zijn met een boordsysteem. De Commissie nam onlangs al technische besluiten om 3G en 4G mogelijk te maken in zulke vliegtuigen.

Brussels Airlines: “Gebruik tablets en muziekspelers in vliegtuig nog niet voor morgen”

Het gebruik van tablets en muziekspelers bij het taxiën, opstijgen of landen van een vliegtuig, is nog niet meteen voor morgen, zegt Brussels Airlines. Al verwelkomt men het principe wel bij de luchtvaartmaatschappij. “Steeds meer mensen gebruiken die toestellen. Bovendien sporen we onze klanten zelf aan om hun krant te downloaden”, aldus Geert Sciot van Brussels
Airlines. Hij is ook tevreden dat Europa en de VS op dezelfde lijn staan.

Maar de woordvoerder wijst erop dat het principe niet overal op gejuich onthaald wordt. “Er zullen zeker luchtvaartmaatschappijen zijn die dit zullen blijven verbieden, omdat het problemen stelt”. Zo vraagt het discipline van de passagiers om hun tablet of muziekspeler in vliegmodus te houden tijdens het taxiën, opstijgen of landen. “Wij kunnen dit niet overal gaan controleren”, aldus Sciot. Hij wijst ook op de veiligheidsdemonstratie die hiermee in het gedrang komt. “Hoe gaan we de aandacht trekken als men zijn MP3-speler op heeft? Daarover is zeker nog overleg nodig met andere maatschappijen”.

Passagiers die binnenkort het vliegtuig nemen, zullen waarschijnlijk nog onder de ‘oude’ regels vallen. Sciot wijst er immers op dat elke luchtvaartmaatschappij eerst haar “manual” moet aanpassen en daarvoor is overleg nodig met de luchtvaartautoriteiten, met de vliegtuigconstructeurs en met de crew. “Dat neemt nu eenmaal tijd in beslag”. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content