Tablets gebruik je om te lezen

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Maar je smartphone gebruik je het vaakst doorheen de dag.

Vroege tabletgebruikers lezen vaak en veel op hun toestellen, maar de tablet is slechts één van verscheidene systemen, aldus een onderzoek van Gartner. Gartner publiceert de resultaten van een studie naar het gebruik van media tablets onder vroege gebruikers in de Anglo-saxische wereld.

Daaruit blijkt dat die tablets snel werden aangewend voor persoonlijke activiteiten (haast de helft van de gebruikers deelt hun toestel niet met derden), zoals het lezen van e-mail (81% van de respondenten) en van het nieuws (69%). Ook het weerbericht checken (63%), social networking (62%) en spelletjes spelen (60%) waren populair. Meer dan 50 procent van de deelnemers aan de enquête verkoos om nieuws, tijdschriften en ook boeken op een scherm te lezen, veeleer dan op papier.

Maar stelt Gartner-onderzoeker Meike Escherich, dat wijst niet op een papierloze huisomgeving, dan wel een ‘less paper model’. Bovendien blijken de tabletgebruikers vlot nog van andere systemen gebruik te maken, afhankelijk van beschikbaarheid en gebruiksgemak. De compacte afmetingen en het lage gewicht van tablets zijn de pluspunten ten opzichte van klassieke computers, en de respondenten stellen hun computers zo’n 20 procent minder dan voordien te gebruiken in het weekend. De piekmomenten voor het gebruik van tablets zijn overigens de avonden van de weekdagen.

Gartner bevroeg de respondenten ook inzake het gebruik van mobiele telefoons, en dat bleek het toestel dat het vaakst doorheen de hele dag werd gebruikt. Ook hier primeren het lezen van e-mail, social networking, spelletjes en nieuws lezen, gevolgd door het beluisteren van muziek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content