Tablets knabbelen aan pc-verkoop

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Gartner stelt de verwachtingen bij voor de verkoop van pc’s in 2010.

Gartner stelt de verwachtingen bij voor de verkoop van pc’s in 2010.

352,4 miljoen pc’s zullen er verkocht worden dit jaar, of 14,3 procent meer dan vorig jaar. Mooie groei, horen we u denken. En dat is ook zo, al moet Gartner zijn verwachtingen naar beneden herzien. In september verwachtte het analisten kantoor nog 17,9 procent groei in 2010. In 2011 zou de groei beperkt worden tot 15,9 procent, in plaats van het oorspronkelijk verwachte 18,1 procent.

Reden voor die bijstelling van de verwachtingen is het grote succes van de tablet, genre Apple iPad. Die zorgen voor een dalende vraag naar ‘desk-gebaseerde’ pc’s (desktops, grote laptops). “Op de lange termijn, tegen 2014, zouden mediatablets zowat 10 procent van de pc-markt kunnen innemen.”

Ook de groei van de smartphonemarkt zal op termijn trouwens op de pc-markt kannibaliseren. “Die toestellen zullen al maar meer ingang vinden als aanvullingen op en zelfs vervangingen voor pc’s, zeker als het gaat om spraak en beperkt dataverbruik.”

Aan pc-bouwers zegt Gartner dat ze dringend moeten innoveren. Hoewel pc’s stilaan als een noodzaak worden gezien, lijkt de markt nu veeleer te leven op hoge volumes en lage prijzen, veeleer dan op differentiatie door technologische innovatie en sterke dienstverlening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content