Tabletverkoop verdubbelt dit jaar

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het aantal verkochte tablet pc’s stijgt in 2012 naar 118,9 miljoen eenheden.

Het aantal verkochte tablet pc’s stijgt in 2012 naar 118,9 miljoen eenheden, aldus analistenkantoor Gartner.

Gartner telde in 2011 ongeveer 60 miljoen verkochte tablets. Tweederde daarvan – 40 miljoen toestellen – waren Apple iPads, zo blijkt uit de cijfers van het onderzoeksbureau. Ongeveer 17 miljoen verkochte tablets draaiden op Android. De kruimels bleven over voor andere besturingssystemen zoals Blackberry’s QNX.

Dit jaar zou het totale aantal verkochte tablet pc’s moeten verdubbelen tot 118,9 miljoen stuks. Nog steeds zal Apple meer dan 60 procent van de markt inpalmen, met bijna 73 miljoen verkochte iPads. Android zal op zowat een derde van de verkochte tablets (37,8 miljoen stuks) draaien. In de loop van 2012 duikt met Microsoft (Windows 8) ook een nieuwe kapitaalkrachtige speler op die zijn deel van de koek zal beginnen opeisen.

Gartner ziet voor Windows 8 vooral heil op de bedrijfsmarkt, die tegen 2015 ongeveer een derde van de totale tabletmarkt zal behelzen. Tenminste, zo klinkt het, “zolang er geen toegiften worden gedaan op vlak van de gebruiksvriendelijkheid”.

De analisten blikken ook vooruit naar 2016. Tegen dan zullen Android (137 miljoen stuks) en Apple’s iOS (169 miljoen stuks) het grootste deel van de markt onderling verdelen. Microsoft (43 miljoen stuks) volgt op grote afstand. RIM’s QNX (17 miljoen stuks) zal het dan nog steeds moeten doen met een kleine fractie van de markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content