Tarieven roaming dalen opnieuw

Vanaf juli zullen de mobiele roamingtarieven opnieuw dalen.

Vanaf juli zullen de zogenaamde roamingtarieven voor mobiel bellen, sms’en en surfen vanuit het buitenland opnieuw dalen.

Daarover hebben onderhandelaars van het Europees Parlement en het Deense EU-voorzitterschap een akkoord bereikt. Ook zullen gsm-gebruikers vanaf 2014 zelf hun operator kunnen kiezen wanneer ze in het buitenland vertoeven.

Op Europees niveau zijn enkele jaren geleden plafonds ingevoerd om de vaak buitensporig hoge roamingtarieven aan te pakken. Dat zijn tarieven die aangerekend worden wanneer mensen bellen, sms’en of surfen via het netwerk van een andere operator dan degene waarbij ze een abonnement hebben. De vreemde operator verhaalt die kosten op de operator van de abonnee, die ze vervolgens doorrekent in de eindfactuur.

Volgens het nieuwe akkoord dalen die maximumtarieven vanaf juli van de huidige 0,35 euro per minuut tot 0,29 euro, met verdere beperkingen tot 0,24 euro in 2013 en 0,19 euro in 2014. Voor ontvangen oproepen bedraagt het roamingtarief vanaf juli 8 eurocent, met verdere dalingen tot 7 cent in 2013 en 5 cent in 2014.

Voor sms’jes dalen de maximumtarieven van 11 cent tot 9 cent, tot 8 cent in 2013 en 6 cent in 2014. Daarnaast komen er plafonds voor dataverkeer. Surfers moeten vanaf juli niet meer dan 0,7 euro per megabyte betalen en dat tarief daalt tegen 2014 verder tot 0,20 euro per megabyte.

Nieuw is ook dat gsm-gebruikers vanaf juli 2014 zelf het beste roamingaanbod kunnen kiezen. Telkens wanneer hij of zij de grens oversteekt, schakelt het toestel over naar het netwerk van de gekozen operator, met behoud van het eigen telefoonnummer. Ook zullen operatoren inkomende toeristen een aanbod voor dataverkeer kunnen voorstellen. De Europese Commissie maakt zich sterk dat deze WiFi-achtige optie aantrekkelijk zal worden voor mensen die een smartphone of tablet-pc mee op reis nemen.

Deze maatregelen zullen volgens de Commissie de concurrentie in de sector structureel verbeteren en zouden op termijn maximumplafonds overbodig kunnen maken. Het Europees Parlement zal het akkoord in mei bekrachtigen. Daarna moeten ook de lidstaten het licht nog formeel op groen zetten.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content