Tax-on-web goed op weg naar 1,5 miljoen aangiftes

Het succes van Tax-on-Web, dat in 2003 op de belastingbetalers werd losgelaten, groeit gestaag. Dit jaar zou het systeem aan ruwweg 1,5 miljoen aangiftes moeten geraken. De kaap van het miljoen is alvast gerond.

Het succes van Tax-on-Web, dat in 2003 op de belastingbetalers werd losgelaten, groeit gestaag. Dit jaar zou het systeem aan ruwweg 1,5 miljoen aangiftes moeten geraken. De kaap van het miljoen is alvast gerond.

Tot gisteren om middernacht kon u uw belastingaangifte indienen, hetzij op papier, hetzij elektronisch, via Tax-on-Web. Althans voor particulieren, aangezien de mandatarissen (boekhouders en fiduciairen) nog tot 31 oktober de tijd hebben om dat document in te vullen.

Gisteravond om middernacht werd dus de teller van Tax-on-Web stilgelegd op een recordcijfer van 1.020.855 elektronische aangiftes: 60.129 ingediend via eID, 236.293 door burgers met een token, 666.955 ingevuld door ambtenaren en 57.478 ingevuld door mandatarissen.

In vergelijking met vorig jaar is dat een groei van bijna 60 procent, tenminste als je weet dat men eind oktober vorig jaar 564.512 aangiften van mandatarissen telde. Want aangezien de mandatarissen nog enkele maanden voor de boeg hebben, verwacht Louis Collet, ict-directeur bij de FOD Financiën, dat de kaap van 1,5 miljoen aangiftes gerond zal worden (op een totaal van 6,3 miljoen belastingsplichtigen).

“Het heeft een tijd geduurd voor de dienst opgepikt werd (in 2006 zaten we nog maar aan een kleine 220.000 aangiftes, nvdr), maar de gebruiksvriendelijkheid en de stabiliteit van het systeem hebben hun werk gedaan.” Bij ons was er ook geen systeem met incentives, zoals pakweg in Frankrijk of Canada waar de burger een premie kon genieten). “Bij ons speelde de ‘voor-invulling’ als belangrijk argument”, naast natuurlijk een reclamecampagne en de verspreiding van eID-lezers.

“De toepassing staat nu op punt (ze is volledig van Cobol op mainframe in J2EE en Java herschreven op het nieuwe Atlas-platform op Unix-servers, nvdr) en heeft haar stabiliteit bewezen, aangezine we 50.000 aangiftes tussen 1en 2 juli hebben geregistreerd”, aldus nog Collet.

Hij kijkt zelfs al vooruit naar volgend jaar, wanneer Tax-on-web nog meer ‘voor-invulling’ zal aanbieden, vooral inzake hypothecaire kosten. Het systeem wordt ook uitgebreid voor Belgen die niet in ons land wonen. “De belasting voor fysieke personen in het buitenland is voor 95 procent identiek aan het Belgische regime. Wij gaan daarom werken met tussenpersonen, vooral grote audit- en consultingbureaus, opdat ze ons hun gegevens zouden doorsturen.”

Een laatste mooie cijfer: Tax-on-Web betaalde vorig jaar 1,3 miljard euro terug aan belastingplichtigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content