Taxichauffeurs dagen Uber-chauffeurs voor rechter

© REUTERS

Een twintigtal taxichauffeurs van de Belgische Taxifederatie (Febet) stappen naar de rechter om een verbod te vragen op Uber BV (in Nederland) en een tiental chauffeurs die op het platform werken.

Dat bericht L’Echo zaterdag. Ze willen dat de Uber-chauffeurs niet langer in Brussel rondrijden met een licentie voor verhuurwagens met chauffeur, op straffe van een dwangsom van 1 miljoen euro per dag.

‘Uber en zijn chauffeurs zijn oneerlijke concurrentie en schenden de sociale en regionale wetgeving. Je kan moderniseren en een platform oprichten, maar je moet je aan de wet houden’, zeggen Antoine Chomé en Nicholas Ouchinsky, twee advocaten die Febet en de taxichauffeurs verdedigen.

Ze vragen aan de Franstalige handelsrechtbank in Brussel om een hele reeks documenten te eisen, met name de BTW-listing van Uber en de gedagvaarde chauffeurs, de routekaarten van de chauffeurs, de geschreven ‘limousine’-contracten en de RSZ-listing van Uber in Nederland. ‘We zullen aantonen dat Uber het publiek en het Brussels gewest bedriegt door licenties voor verhuurvoertuigen te gebruiken terwijl de chauffeurs in realiteit met taxi’s rijden’, klinkt het.

Daarvoor werden er ook al vaststellingen gedaan door deurwaarders. De zaak komt op 27 juni voor.

In een reactie zegt Uber te werken volgens de wet. ‘UberX is ondertussen bijna drie jaar beschikbaar in Brussel. Zoals reeds meermaals bevestigd door de minister van Mobiliteit, opereert deze dienst binnen het kader van de huidige wetgeving. Meer dan 1.000 lokale professionele chauffeurs gebruiken onze app om meer dan 100.000 passagiers te helpen zich te verplaatsen in Brussel. We kijken ernaar uit om ons standpunt te verduidelijken voor de rechtbank’.

Partner Content