TCL en ZTE gaan smartphones met Firefox OS bouwen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

U leest het goed, met Firefox OS komt er nog een nieuw mobiel ecosysteem aan.

U leest het goed, met Firefox OS komt er nog een nieuw mobiel ecosysteem aan.

Mozilla laat immers weten dat het ondertussen voldoende steun gevonden heeft om de plannen rond ‘Firefox OS’ voor mobiele toestellen uit te voeren. Dat besturingssysteem trekt de kaart van html5. Applicaties zullen dus op deze open standaard gebaseerd zijn en binnen in een browseromgeving draaien.

De eerste ‘Firefox OS’-toestellen zullen gebouwd worden door TCL Communication Technology (onder de Alcatel One Touch merknaam) en ZTE. Veel details over de toestellen zijn er nog niet, behalve dan dat er een Snapdragon-processor van Qualcomm in gestopt wordt, en dat de toestellen begin volgend jaar eerst in Brazilië verkocht gaan worden via Telefónica. Niet toevallig, want de ‘Digital Unit’ van Telefónica werkt sinds dit jaar nauw samen met Mozilla. Samen hebben zij de nieuwe architectuur bedacht waarbij elke functie van de gsm (bellen, sms’en, games, enzovoort) een aparte html5-applicatie is.

Het project geniet de steun van operatoren als Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefónica en Telenor. Zij “verwelkomen de nieuwe speler op de markt” die voornamelijk op het ‘low end’ segment zou mikken. De grote vraag is natuurlijk of er in de markt wel nog plaats is voor een nieuw mobiel ecosysteem naast iOS, Android, Blackberry, Windows Phone, Symbian, Badu – om er maar enkele te noemen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content