TCS tekent it-deal van 100 miljoen dollar met chipreus NXP (update)

De Indiase it-outsourcer Tata Consultancy Services (TCS) heeft een overeenkomst voor it-diensten getekend met de Nederlandse halfgeleiderfabrikant NXP Semiconductors. Het gaat om een contract met een geschatte waarde van 100 miljoen dollar over 5 jaar.

De Indiase it-outsourcer Tata Consultancy Services (TCS) heeft een overeenkomst voor it-diensten getekend met de Nederlandse halfgeleiderfabrikant NXP Semiconductors. Het gaat om een contract met een geschatte waarde van 100 miljoen dollar over 5 jaar.

TCS was al sinds 2003 aan de slag bij NXP, de chipdochter van de Nederlandse technologiegigant Philips. Het contract is dus een vernieuwing en een uitbreiding van de vorige overeenkomst. TCS zal instaan voor diensten op vlak van consultancy, applicatiebeheer, ontwikkeling en ondersteuning.

De uitbreiding behelst vooral het strategische niveau, zo klinkt het bij TCS. “Naast technische ondersteuning zal TCS samen met NXP de krachten ook bundelen op het echt strategische niveau om zo hun productiewerkzaamheden te optimaliseren.”

NXP wilde naar eigen zeggen een bedrijf dat een ‘holistisch’ zicht had op de activiteiten van het bedrijf. Voor de chipfabrikant moeten de diensten van TCS, aldus het persbericht, aanzienlijke besparingen opleveren op de bedrijfskosten. NXP kan zich zo concentreren op zijn kernactiviteiten.

TCS zal de diensten leveren vanuit diverse centra van het bedrijf in India, Azië en de Verenigde Staten volgens het ‘Global Network Delivery Model’ van het bedrijf. In Eindhoven, de thuisbasis van NXP, heeft TCS een ‘High Tech Centre of Excellence’.

We wisten cio Louis Luijten van NXP te strikken voor een korte toelichting:

Hoewel 30 à 40 mensen van NXP overstappen naar TCS, wil NXP-cio Louis Luijten niet echt spreken van een outsourcing. “Outsourcing is niet echt de primaire driver hier. Het is meer dan dat. We leggen de verantwoordelijkheid van het beheer en de support van onze ict bij TCS. Dat moet uitgroeien tot een hoogwaardig partnership.”

Dat TCS al enkele jaren een businessrelatie had met NXP deed niet terzake in de selectie, aldus Luijten. “Zij hadden gewoon het beste aanbod binnen een brede set criteria die wij hadden vastgelegd, niet enkel financieel, maar zeker ook kwalitatief.” NXP rekent nochtans sterk op kostenbesparingen. “Maar dat zouden we van elke grote speler verwacht hebben. Aangezien zij het beheer in handen hebben, kunnen zij zelf de ‘juiste mix’ bepalen tussen wat je bijvoorbeeld in India doet en wat binnenshuis. Zo wordt het beheer van onze it geoptimaliseerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content