Te koop: Apple I

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Een Apple I en geen II, dat hebt u goed gelezen.

Een Apple I en geen II, dat hebt u goed gelezen.

Bij Christie’s in London wordt op 23 november een lot met een exemplaar van het allereerste product van Apple geveild, en de verwachtingen zijn hooggespannen. Het gaat immers om een zo goed als origineel bouwpakket, met verpakking, motherboard met 8KB geheugen, 8 pagina’s handleiding, cassette met ‘Basic’ (de taal, weet u nog), de oorspronkelijke factuur (ter waarde van 741,66 dollar) én – zeldzaam – een ‘undated TYPED LETTER SIGNED ‘STEVEN JOBS’ to original owner, on ruled paper, one page folio’, dat alles samen goed voor een inzetprijs van zowat 150.000 euro.

De koper krijgt hiermee het nummer 82 van de in totaal 200 gebouwde Apple I’s, waarvan er overigens nog een 30 tot 50 resteren. Bedenk wel dat u dan nog zelf voor een stroomvoeding, toetsenbord, beeldscherm, cassetterecorder etc moet zorgen om wellicht het ding aan de praat te krijgen, want de beschrijving vermeldt niet of het systeem nog in werkende staat.

Interessant is overigens dat deze Apple I wordt aangeboden in een verkoop van ‘Waardevolle boeken en manuscripten’, waar het zich in goed gezelschap bevindt. Zo wordt ook een drie-rotor Enigma-machine (de encryptiemachine van onder meer het Duitse leger tijdens WOII) uit 1939 aangeboden, naast een rist publicaties als een handleiding van IBM’s elektromechanische ASCC mark 1 (uit 1946, inzetprijs 1.200 Pond), een document van Von Neumann (inzetprijs 3.000 Pond), een patentaanvraag rond de Eniac machine (inzetprijs 6.000 Pond), een programmeerhandleiding van de Edsac (inzetprijs: 6.000 Pond) en een overdruk van een artikel van Charles Babbage (inzetprijs: 10.000 Pond).

De kroon wordt evenwel gespannen door een set overdrukken van artikels door Alan Turing (inclusief een aantal originele handtekeningen), die samen op niet minder dan 300.000 pond worden geschat. Voor de liefhebbers, denken we dan maar.

Beluister hier een interview op Radio 1 met Data News-journalist Guy Kindermans over de veiling van de Apple 1

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content