Te veel zon doet VREG-software flippen

Het recordaantal zonne-uren van de voorbije weken zorgt voor problemen bij …

Het recordaantal zonne-uren van de voorbije weken zorgt voor problemen bij de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG), die voor eigenaars van zonnepanelen groenestroomcertificaten uitkeert.

Het computerprogramma dat de betrouwbaarheid van de aanvragen controleert, sloeg door de vele uren zon tilt. Dat melden Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg. “Onze computer berekent de waarschijnlijkheid van een aanvraag op basis van het aantal zonnepanelen, de ligging ten opzichte van het zuiden en andere gegevens uit het archief. Omdat de productie van de elektriciteit nu zo hoog ligt, ging de computer er vaak van uit dat de aanvraag statistisch gezien niet kon. Zo kregen 1.300 klanten in de voorbije weken bericht dat hun aanvraag van een groenestroomcertificaat niet kon worden gevalideerd. Zij krijgen binnenkort een herziening”, legt André Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de VREG uit in Gazet van Antwerpen.

Doordat de zon de laatste tijd zo veel schijnt, is ook de verkoop van zonnepanelen weer gaan pieken. Volgens sommige dealers is er zelfs sprake van een verviervoudiging, luidt het.

Bron: Belga

Partner Content