“Teams moeten innovatiever durven zijn”

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

“De juiste spirit, maar te weinig echte innovatie.” Dat is het strenge oordeel van de Deense business angel Boye Hartmann, die de teams begeleidt op het Startup Weekend in Brussel. “We hebben geen nieuwe Skype nodig, maar iets vernieuwends, een idee dat op termijn de wereld kan veranderen.”

“De juiste spirit, maar te weinig echte innovatie.” Dat is het strenge oordeel van de Deense business angel Boye Hartmann, die de teams begeleidt op het Startup Weekend in Brussel. “We hebben geen nieuwe Skype nodig, maar iets vernieuwends, een idee dat op termijn de wereld kan veranderen.” Hoewel Hartmann erg te spreken is over het concept achter een Startup Weekend – ‘het blijft me verbazen hoe intensief wildvreemden soms met elkaar kunnen samenwerken’ – plaatst hij toch enkele flinke kanttekeningen bij de projecten die er vanavond gepitcht worden voor de jury.

“Het is verrassend om te zien hoeveel teams er meteen globaal willen gaan. De deelnemers zien het te groot, ze zijn een beetje naïef. Het is beter om vanuit Brussel te beginnen, om een idee eerst lokaal uit te proberen, zoals de winnaar van het eerste Startup Weekend (Kodesk, nvdr.).”

De Deen, die zelf betrokken is bij 19 tech start-ups, ziet ook maar weinig echt innovatieve projecten bij de deelnemende groepjes. “We hebben geen nieuwe Skype of geen nieuwe Facebook nodig, maar wel iets marktverstorend. En dat zie ik te weinig. Neem nu de jongens van ‘My Alert’. De kern van hun idee is prima. Maar ze willen enkel datamining gebruiken om aan informatie te geraken. In plaats van, ik zeg maar wat, te gaan werken met predictive analysis.”

Hartmann mist ook projecten die het online gebeuren fysiek maken. “Bij ‘Cook a la Casa’ heb je dat bijvoorbeeld wel. Die jongens gaan van online naar offline, en dan weer terug naar online. De digitale wereld fysiek maken, dat is de toekomst, daar zal het in de komende jaren om draaien. Ik ben alvast benieuwd of de Cooks vanavond een demo zullen laten zien (lacht).”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content