Tech-fabrikanten bekvechten over wifi-straling voor zwangere vrouwen

© istock

Het Chinese Qihoo 360 beweert een router te hebben, die de straling tot zeventig procent reduceert voor zwangere vrouwen. Regelrechte onzin, zegt concurrent Xiaomi. Maar wat is er van aan?

De discussie kwam in China op gang na een nieuw model van de zogenaamde P1 wifi-router. Daarbij krijg je als gebruiker drie standen: eentje voor maximaal bereik, een gebalanceerde stand en een stand speciaal voor zwangere vrouwen. Die laatste zou de straling met zeventig procent beschermen beweert Qihoo.

Concurrent Xiaomi heeft ook zopas een nieuwe router voorgesteld en kan de bangmakerij van Qihoo allerminst smaken. Niets meer dan een marketingtruc, klinkt het bij de concurrentie. “We zijn beschaamd en tegen hen die geruchten en instabiliteit veroorzaken voor zakelijke doeleinden”, klinkt het op de officiele Weibo-account van Xiaomi.

Zijn er verbanden?

De zwanger-knop is voor zover bekend weinig meer dan een functie waarbij de router minder sterk wordt. Maar de realiteit is dat er, onder meer door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) nog geen verband is vastgelegd tussen alledaagse wifi-straling en eventuele gezondheidsrisico’s.

Tegenover de South China Morning Post beweert Qihoo dat het onderzoek van de WHO geen duidelijkheid schept over zwangere vrouwen en kinderen. Maar de krant spreekt het bedrijf daar tegen en zegt dat de organisatie wel degelijk geen afwijkingen, vroege geboortes, miskramen of andere risico’s vaststelt door wifi.

5 meter

De krant laat daarbij professor William Cheung Sing-wai van de universiteit van Hong Kong aan het woord. Hij stelt dat de straling van een wifi-router slechts 3-4 procent is van wat als gevaarlijk wordt beschouwd. Meer nog: zodra je meer dan vijf meter van een router staat, zou de straling met 96 procent zakken. Dat is meer dan de zeventig procent die Qihoo reduceert.

Qihoo zelf beweert dat het mensen niet wil bang maken, maar dat de wetenschappelijke resultaten in een grijze zone zitten. Al geeft het bedrijf ook toe dat het geen onderzoek heeft gedaan naar de schadelijke impact van wifi. Het wil klanten vooral de keuze geven.

Of anders gezegd: Qihoo brengt een router uit die beweert veiliger te zijn voor zwangere vrouwen, maar heeft geen onderzoek gedaan naar het nut of de impact ervan. Ook al zijn er geen aanwijzingen dat draadloos internet uw ongeboren kroost kan schaden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content