Frank Maene

Tech is not partying like it’s 1999

Frank Maene Managing partner van Volta Ventures.

De laatste tijd hoor ik verschillende stemmen verkondigen dat er een tech bubbel zou zijn zoals in 1999-2000. Ik ben het er niet mee eens.

De laatste tijd hoor ik verschillende stemmen verkondigen dat er een tech bubbel zou zijn zoals in 1999-2000. Ik ben het er niet mee eens.
De technologische sector kent niet de beursexcessen van 14 jaar geleden, en de fundamenten zijn helemaal anders.

3 miljard mensen online

Vandaag draait de grootste online supermarkt, Amazon, zes maal meer omzet dan Colruyt. Er zijn vandaag 3 miljard mensen online en Facebook heeft 1,2 miljard recurrente gebruikers. Dit staat in schril contrast met de schamele 300 miljoen mensen die in 2.000 wereldwijd online waren. Facebook is niet alleen – ook Youtube, Qzone, Sina Weibo, Whatsapp, Google+ en Tumblr halen meer dan 300 miljoen maandelijkse gebruikers.

Maar nog belangrijker is dit cijfer: in 2014 vindt 13 procent van de kleinhandelsverkoop in het Verenigd Koninkrijk online plaats. Wie boekt er nu nog een reis via een reisagent? Oudgedienden, zoals Booking.com en Expedia en nieuwkomers, zoals Airbnb en Uber dekken vandaag de reismarkt helemaal af.

De fundamenten zijn dus totaal anders dan in 1999-2000, toen veel waarderingen gebaseerd waren op eyeballs (hoeveel bezoekers er op een site kwamen).

NASDAQ nog steeds 25 procent onder haar piek

Laten we even de beurstoer opgaan. De referentiebeurs voor technologie-aandelen is NASDAQ. Vandaag noteert die beurs nog steeds 25 procent onder haar piek in 2000. David Kostin van Goldman Sachs berekende dat in 2000, technologie-aandelen 33 procent van de totale beurswaarde van de S&P 500 voor hun rekening namen tegenover slechts 14 procent van de totale winst. In 2014 representeert technologie 19 procent van de winst én 19 procent van de beurswaarde. Veel gebalanceerder dan dit wordt het niet.

Nog meer cijfers. In het eerste kwartaal van 2000 waren er 115 tech beursgangen (IPO’s) die 18 miljard dollar ophaalden. Het eerste kwartaal van 2014 waren er 63 IPO’s voor 11 miljard dollar. De mediaan-omzet van een bedrijf bij zijn beursgang was toen 12 miljoen dollar, vandaag een negen keer hogere 106 miljoen dollar.

Wat dan met de hoge overnameprijzen voor niet-beursgenoteerde bedrijven, zegt u? De grote tech-spelers, zoals Google, Apple en Facebook hebben én een hoge beurskoers én massa’s cash op de balans (respectievelijk 60, 160 en 13 miljard dollar), zodat ze zelfs miljardenacquisities relatief goedkoop kunnen doen vandaag.
Starten kan al met honderd euro

Het is vandaag vele malen goedkoper én makkelijker om een internet- of softwarebedrijf op te starten (een succesvolle uitkomst is natuurlijk een ander paar mouwen).

Met een paar muiskliks heb je een operationele server geprovisioneerd op Amazon of Google – en dit voor slechts enkele honderden euro per maand. Tien jaar geleden moest je je eigen servers, dure software licenties en internet bandbreedte kopen – voor enkele honderd duizenden dollars. Tegenwoordig zit alles in de cloud en bestaan er massa’s gratis open source oplossingen en hanteert met methodes van de ‘lean startup’.

Belgen timmeren aan de weg

Er zijn inderdaad meldingen van bedrijven die in een paar jaar stratosferische waarderingen krijgen (zie hoge beurskoers en cash hierboven). Dit zijn er ook maar enkelen – die dan onevenredig veel aandacht krijgen.

De meesten in de technologiesector doen het nog op de ‘gewone’ manier. Ook in Belgie zijn er talloze bedrijven die aan de weg timmeren. In 2000 begint een student in Antwerpen met een open source systeem om websites te bouwen. Met verschillende bekende Amerikaanse klanten, zoals MTV, besluit hij in 2007 om ook betalende diensten te gaan aanbieden rond zijn oplossing, haalt hij wat geld op en verhuist naar Boston. Dit jaar zal Acquia / Drupal van Dries Buytaert 100 miljoen dollar omzet halen en staat een beursgang op stapel.

Alleenstaand feit? Clear2Pay, wereldleider in betalingssystemen voor banken, werd opgericht in Brussel in 2001 en haalt vandaag 100 miljoen omzet en denkt eveneens na over een beursgang. Materialise uit Leuven, leider in 3D printing, gaat na 20 jaar ook naar de beurs.

Drie prachtige successen maar niet de ‘get big fast’ gekte van in 1999-2000.

So we’re partying like it’s 2014 – nieuwe stijl

Starters worden verder opgezet, begeleid en gefinancierd door partijen die het allemaal al eens hebben meegemaakt en veel meer ervaring hebben.

Op dit moment gaan solide bedrijven naar de beurs die gemeten naar klantenbasis & cashflow een stuk minder risicovol zijn dan in 1999-2000.

En de paar start-ups die worden overgenomen voor grote bedragen komen terecht bij overnemers die willen profiteren van hun hoge beurskoers en cash om extra kennis, markten en groeiversnelling binnen te halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content