Technisch probleem stelt lancering Europese satelliet uit

Technisch probleem stelt lancering Europese satelliet uit © belga

De geplande lancering van de eerste satelliet van het Europese Ruimtevaartbureau ESA om planeten buiten het zonnestelsel (exoplaneten) te bestuderen, is uitgesteld door een probleem met de Sojoez-lanceerraket.

Stephane Israel, hoofd van lanceringsbedrijf Arianespace, maakte op Twitter bekend dat door een probleem bij de geautomatiseerde sequentie van het lanceersysteem, de operaties voor vandaag zijn stopgezet. Later op de dag zullen meer details worden bekendgemaakt.

Van op de basis Kourou in Frans-Guyana moest om 09.54 uur Belgische tijd de Sojoez-Fregat draagraket vertrekken, met als nuttige lading Cheops. Die satelliet moet een zonsynchrone baan draaien op 700 km hoogte. De lancering is echter afgebroken op 1 uur en 25 minuten voor de start. Het gaat om een partnerschap tussen ESA en Zwitserland, met een daartoe samengesteld consortium onder leiding van de Universiteit van Bern, en met omvangrijke bijdragen van tien andere lidstaten van ESA. Daar is ook België bij, met name via de Universiteit van Luik en het Centre Spatial de Liège (CSL). Een nieuwe lanceerdatum zal zo snel mogelijk worden bekendgemaakt, aldus Arianespace. (Belga)

Partner Content