Technologie kilometerheffing in België voorgesteld

Rekeningrijden en kilometerheffing, het komt er ook aan voor ons land.

Rekeningrijden en kilometerheffing, het komt er ook aan voor ons land. Een Belgisch consortium van bedrijven en organisaties hebben daarvoor nu een technologisch platform voorgesteld.

Een consortium van bedrijven, waaronder IBM, NXP, Mobistar, Touring, Volvo, Transport & Mobility Leuven en Magicview, hebben in Brussel een staaltje Belgische spitstechnologie voorgesteld. Het gaat om een intelligent platform waarop tal van mobiliteitsoplossingen, zoals rekeningrijden en e-call (een noodoproep bij bijvoorbeeld een ongeval, nvdr.), mogelijk zijn.

Wagens moeten daarvoor uitgerust worden met een door NXP ontwikkelde chip, die plaatsbepaling en draadloze communicatie combineert. De chip ontvangt de signalen van de gps-satellieten en bepaalt zo de plaats waar de wagen zich bevindt. In geval van nood kan het systeem een emergency call (e-call) uitsturen, waardoor hulpdiensten snel verwittigd kunnen worden en andere autobestuurders op de hoogte gebracht kunnen worden van het ongeval en eventuele verkeershinder. De dispatching van e-callsignalen gebeurt door Touring.

Voor een slimme kilometerheffing kan de continue plaatsbepaling van de wagen doorgegeven worden via het mobiele GPRS-netwerk van Mobistar aan IBM, waar de gps-coördinaten aan de wegen gelinkt worden en de prijs berekend wordt. Dat moet in de toekomst toelaten om elk voertuig “eerlijk” te laten betalen voor het gebruik van het wegennet.

Behalve rekeningrijden en e-call zijn andere toepassingen mogelijk zoals bijvoorbeeld het aanwijzen van beschikbare parkeerplaatsen in een stad, het betalen van die parkeerplaatsen en een pay-as-you-drive verzekeringssysteem.

Vertegenwoordigers van staatssecretaris voor Mobiliteit Schouppe, Vlaams minister Crevits en Brussels minister Grouwels gaven aan dat een Europese oplossing voor rekeningrijden nodig is. Touring-woordvoerder Danny Smagghe zegt dat Touring zijn leden zal raadplegen omtrent rekeningrijden en dringt aan op een volksraadpleging, “zoals voor de Lange Wapper”.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content