Technologiebedrijf Imtech wil streep trekken onder verleden

© Belga

Het Nederlandse technologiebedrijf Imtech, dat ook Belgische verstigingen heeft, boekte het voorbije halfjaar opnieuw een groot verlies. Om het herstel te bespoedigen, snijdt het bedrijf dieper in de organisatie.

Het Nederlandse technologiebedrijf Imtech heeft het voorbije halfjaar opnieuw een groot verlies geboekt. Het schrapt nog eens honderden banen en verkoopt zijn ICT-divisie, geeft aandelen uit en maakte nieuwe afspraken met de banken. Op die manier denkt het bedrijf te kunnen gaan werken aan zijn herstel. Beleggers reageerden opgelucht op de aankondiging: het aandeel van Imtech koerstte tegen de middag bijna 9 procent hoger.

Imtech belandde aan de rand van de afgrond door een grote fraude in Duitsland en een probleemproject in Polen, die vorig jaar aan het licht kwamen. Sindsdien moet de voormalige beurslieveling klap na klap incasseren en verschrompelde de aandelenkoers tot minder dan een halve euro. De aangekondigde maatregelen moeten ervoor zorgen dat de schuldenlast van 1 miljard euro omlaag kan.

Operationeel gaat het nog niet goed met Imtech, stelde topman Gerard van de Aast. Om het herstel te bespoedigen snijdt het bedrijf dieper in de organisatie. In de tweede helft van dit jaar verdwijnen in Nederland en Duitsland nog eens 750 banen, gelijkmatig verdeeld over beide landen. Ook wordt overtollige kantoorruimte van de hand gedaan. De ingrepen brengen circa 60 miljoen euro aan kosten met zich mee.

Imtech maakte verder bekend dat het voor 600 miljoen euro aandelen gaat uitgeven, waarvan 500 miljoen euro wordt gebruikt voor schuldreductie. De onderneming kondigde daarnaast aan zijn ICT-divisie voor 255 miljoen euro te verkopen aan het Franse Vinci. Ook dat geld wordt gebruikt om schulden af te lossen.

Na maandenlang onderhandelen kon Imtech bovendien een akkoord met zijn banken aankondigen. Het bedrijf krijgt tot het eind van het eerste kwartaal van 2016 uitstel van zijn financieringsvoorwaarden en de looptijd van alle kredieten is verlengd tot juli 2017. Daardoor dalen de rentekosten met circa 70 miljoen euro. Van de Aast toonde zich tevreden met de bankafspraken en zei dat Imtech nu de tijd en de ruimte heeft gekregen om te werken aan herstel.

Imtech zag zijn nettoverlies in de eerste helft van dit jaar oplopen tot 301,5 miljoen euro, tegenover een min van 230,5 miljoen euro vorig jaar. De omzet zakte met 11,5 procent tot 2,23 miljard euro. Het operationele verlies (ebitda) uit voortgezette activiteiten liep wel terug, van 59 miljoen naar 25 miljoen euro. Het aantal werknemers nam tussen de eerste helft van 2013 en de eerste zes maanden van dit jaar met bijna 2.700 af tot 23.215 voltijds equivalenten.

Imtech heeft ook verschillende vestigingen in België, met samen meer dan 1.000 personeelsleden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content