Technologiebedrijven investeerden kwart minder in 2009

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Belgische technologiebedrijven hebben in 2009 23 procent minder geïnvesteerd dan in 2008. Dat blijkt uit cijfers van Agoria.

De Belgische technologiebedrijven hebben in 2009 23 procent minder geïnvesteerd dan in 2008. Dat blijkt uit cijfers van Agoria.

De federatie van de technologiebedrijven verwacht voor 2010 weinig beterschap. Ze vraagt dat de regering haar beleid bijstuurt en meer richt op het stimuleren van innovatie en investeringen.

De bedrijfsinvesteringen gingen in 2009 gemiddeld met 13 procent achteruit. Alleen in de nutssectoren (water en energie) werd meer geïnvesteerd (plus 21 procent). De globale daling begon eind 2007. Tot dan was er drie jaar lang groei, aldus Agoria.

2010

In 2010 zal de toestand volgens de Nationale Bank opklaren. De NBB voorziet een stijging van de industriële investeringen met 13 procent. Maar Agoria heeft daarover zijn grootste twijfels. De federatie verwacht dat de investeringen van de technologiebedrijven volgend jaar in het beste geval stabiliseren, en wellicht nog licht dalen.

Bij een lange periode van lage investeringen valt de vernieuwing en modernisering van het productieapparaat stil, aldus Agoria. Dat is verontrustend voor de verdere ontwikkeling van onze economie en werkgelegenheid.

“Een fundamentele heroriëntatie van het beleid ten voordele van innovatie en investeringen dringt zich op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content