Tegenvaller dreigt voor 4G-licenties in België

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

In Nederland zijn de vijf licenties voor de 4G mobiele netwerken van de hand gegaan voor in totaal amper 2,6 miljoen euro. Minister Van Quickenborne rekende op 15 miljoen euro voor één Belgische licentie. De belangstelling in Nederland voor de veiling van de 2,6 Ghz frenquenties, geschikt voor snelle mobiele data-oplossingen, viel tegen. De overheid had gerekend op zes licenties maar uiteindelijk waren er slechts vijf kandidaten. Daardoor bleven er niet alleen nog frequentiebundels over, de opbrengst was veel minder dan verwacht. Het gaat in totaal om 2,6 miljoen euro. KPN betaalt 909.000 euro, Tele2 400.000, Vodafone 200.000 en T-Mobile 109.000 euro. Nieuwkomers Ziggo en UPC, die de joint venture Ziggo 4 hadden opgezet, legden ruim 1 miljoen euro op tafel. UPC is een zusterbedrijf van Telenet. Telenet zelf heeft zoals bekend ook belangstelling voor de 3G en 4G-licenties. Die worden in september geveild, maar mogelijk verdaagd wegens de regeringsproblemen.

In Nederland zijn de vijf licenties voor de 4G mobiele netwerken van de hand gegaan voor in totaal amper 2,6 miljoen euro. Minister Van Quickenborne rekende op 15 miljoen euro voor één Belgische licentie.

De belangstelling in Nederland voor de veiling van de 2,6 Ghz frenquenties, geschikt voor snelle mobiele data-oplossingen, viel tegen. De overheid had gerekend op zes licenties maar uiteindelijk waren er slechts vijf kandidaten. Daardoor bleven er niet alleen nog frequentiebundels over, de opbrengst was veel minder dan verwacht.

Het gaat in totaal om 2,6 miljoen euro. KPN betaalt 909.000 euro, Tele2 400.000, Vodafone 200.000 en T-Mobile 109.000 euro.

Nieuwkomers Ziggo en UPC, die de joint venture Ziggo 4 hadden opgezet, legden ruim 1 miljoen euro op tafel. UPC is een zusterbedrijf van Telenet. Telenet zelf heeft zoals bekend ook belangstelling voor de 3G en 4G-licenties. Die worden in september geveild, maar mogelijk verdaagd wegens de regeringsproblemen.

De lage prijzen in Nederland kunnen een pad in de korf betekenen van (nu ex-) ict-minister Vincent Van Quickenborne. Die rekende erop dat er 15 miljoen euro zou betaald worden voor één Belgische 4G-licentie. Er zijn in ons land vier 4G-licenties voorzien op basis van de LTE-standaard (Long Term Evolution) en een Wimax-licentie.

De 3G-licentie zou 80 miljoen euro moeten opbrengen. Maar dat bedrag zou gehalveerd kunnen worden tot 40 miljoen euro indien de belangstelling te gering is. De Wimax-licentie zou dan weer minstens 25 miljoen euro moeten opbrengen. De vraag is of dat na de tegenvaller in Nederland nog realistische bedragen zijn…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content