Tein Telecom bewaakt de tunnels in Brussel

Het Brusselse gewest en Tein Telecom sluiten een contract van 4,1 miljoen euro over 5 jaar voor de uitrusting van 24 Brusselse tunnels met infraroodcamera’s met nummerplaatherkenning.

Het Brusselse gewest en Tein Telecom sluiten een contract van 4,1 miljoen euro over 5 jaar voor de uitrusting van 24 Brusselse tunnels met infraroodcamera’s met nummerplaatherkenning.

Het Brusselse Tein Telecom moet in opdracht van de gewestelijke overheid de verkeerstunnels in de hoofdstad uitrusten met 172 camera’s die nummerplaten kunnen herkennen. Die moeten het mogelijk maken de ventilatiesystemen in de tunnels aan te passen aan de verkeersdrukte en de automobilisten in real time verkeersinformatie te geven over de toestand van vervuiling, verkeersdrukte en doorvoertijd. Er wordt ook uitdrukkelijk op gewezen dat deze gegevens niet in één of andere ‘repressieve’ context gebruikt zullen worden.

Tein Telecom zal plaatherkenningsoftware van het Franse Survision gebruiken naast diverse pakketten van Pulsar uit Waver. De installatie zelf gebeurt door Fabricom-GTI. De traditionele Belgische nummerplaten zijn een uitdaging op zich: in infrarood creëren rode tekens op witte achtergrond immers een storing waarvoor complexe algoritmen vereist zijn. Opvallend aan dit project is dat het systeem zichzelf automatisch zal verrijken en zijn voorspellingen zal verfijnen dankzij de geaccumuleerde historische data. Omdat de camera’s in de tunnels zelf geïnstalleerd worden en daardoor moeilijk bereikbaar zijn bij problemen, moeten all-in-one camera’s (voor de plaat, de context, infraroodverlichting, digitaliseercodec) met telebeheersysteem worden ontwikkeld. De camera’s worden met glasvezel verbonden terwijl Tein Telecom tegelijkertijd in het kader van een ander contract de transmissie-infrastructuur van de tunnels vernieuwt met een redundant Gigabit Ethernet-netwerk.

In een eerste fase komen de (meest complexe) Rogier- en Basiliektunnels aan de beurt. Daarna wordt in de komende 8 maanden een eerste reeks van 39 camera’s geïnstalleerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content