Telecom vreest regionale splitsing

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Belgische telecomspelers vrezen een eventuele regionalisering van het telecombeleid, wat volgens hen tot chaos zou leiden. Dat schrijven De Tijd en L’Echo.

De Belgische telecomspelers vrezen een eventuele regionalisering van het telecombeleid, wat volgens hen tot chaos zou leiden. Dat schrijven De Tijd en L’Echo.

“We zijn naïef als we ervan uitgaan dat een splitsing niet op de onderhandelingstafel komt”, zegt Benoit Scheen, ceo van Mobistar en voorzitter van het Platform Telecom Operatoren, de vereniging van alle telecomspelers in België behalve Belgacom. Ook die laatste is geen voorstander van een regionalisering, al wil het afwachten hoe die wordt georganiseerd.

Niet dat een regionalisering van telecom plotseling een prioriteit zou zijn in de Wetstraat, maar de vrees bestaat dat het dossier als pasmunt kan gebruikt worden tijdens onderhandelingen. Scheen voorspelt bij een regionalisering heel veel problemen en verwijst daarbij naar de chaos die er nu al is rond de stralingsnormen die in Brussel strenger zijn dan in de andere gewesten. Bij een regionale splitsing kan elk gewest eigen wholesaletarieven hanteren, autonoom beslissingen nemen over spectrum- en nummerverdeling. De sector vreest dan een technische en administratieve chaos en minder investeringen van buitenlandse spelers.

Overigens suggereerde Guy Verhofstadt begin 2008 al eens een opsplitsing van het telecombeleid. De regulator BIPT liet toen weten dat dat technisch onhaalbaar was. Het wordt afwachten wat preformateur Elio Di Rupo als ex-minister van telecom en overheidsbedrijven met het dossier zal doen. Zijn grootste bekommernis is allicht te vermijden dat de dividendenstroom van Belgacom naar de staat opdroogt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content